30 Aralık 2012 Pazar

Patlıcanlı Alt-Üst Böreği



Hamur açmaya biraz yatkınlığı olanlara kat kat ayrılan bu lezzetli böreği yapmalarını tavsiye ederim. Özellikle patlıcanseverler çok beğenecekler :)

Malzemeler:
5-5,5 su bardağı un
1 fincan zeytinyağı
1,5 su bardağı su
1,5 çay kaşığı tuz
aralarına sürmek için:
125 gr. eritilmiş margarin
1 fincan zeytinyağı
iç malzemesi için:
2 adet soğan
3 adet patlıcan
2 adet sivri biber
1-2 adet kırmızı biber
1 tatlı kaşığı biber salçası
biraz sıvıyağ
tuz
toz kırmızıbiber

Un elenip hamur yoğrulur. Hamur 20 eşit parçaya bölünür. Her bir beze nişasta ile tabak büyüklüğünde açılır. Arası için hazırlanan yağdan her bir kata sürülerek 10 parça üst üste yerleştirilir. En üsttekine yağ sürülmez. 10 parça birlikte tepsiden 1-2 parmak daha büyük olacak şekilde açılıp tepsiye yerleştirilir. Üzerine iç malzemesi konulur. Diğer 10 parça da aynı şekilde açılıp yağlanır ve üstüste dizilerek açılır. Tepsiye yerleştirilir ve kenarları alttaki yufka ile birlikte bükülerek kapatılır. Artan yağ üzerine sürülerek 170 derecede ısıtılmış fırında pişirilir. Fırından çıktıktan sonra üzerine biraz su serpilir ve temiz bir bez ile sarılarak kapatılır. Dilimlenerek servis yapılır. Afiyet olsun!


Kış Salatası



Kış sebzeleriyle yapılan lezzetli bir salata bu. Kapari ve elma dilimleri de ayrıca tat veriyor. Denemeye değer...

Malzemeler:
1/4 lahana
1/4 kırmızı lahana
2 adet havuç
1 adet kereviz
1 adet kırmızı elma
1/2 demet dereotu
1 limonun suyu
3 yemek kaşığı mayonez
3 yemek kaşığı yoğurt
tuz
kapari

Lahanalar doğranır ve tuz ile ovulur. Havuç ve kereviz rendelenir. Dereotu ince ince kıyılır. Elma ve kapari hariç tüm malzemeler karıştırılıp servis tabağına alınır. Elmalar yarım ay şeklinde kesilerek tabağın kenarlarına dizilir. En üste kapari serpiştirilip servis yapılır. Afiyet olsun!

29 Aralık 2012 Cumartesi

Yılbaşı Kurabiyeleri




Bunlar ilk yaptığım şeker hamuru kaplamalı kurabiyeler... Basit tereyağlı kurabiyeler şeker hamuru ile kaplanınca bambaşka bir görünüme kavuşuyorlar. Çocuklar bayıldı :)

Malzemeler:
1,5 bardak un
1/2 bardak mısır nişastası
1/2 bardak pudra şekeri
150 gr. tereyağı ( oda sıcaklığında)
1 fiske tuz
1 yumurta
1 paket vanilya
Süsleme için: Renkli şeker hamurları

Tüm malzemeleri karıştırıp hamur yoğurun. Hamuru buzdolabında 1 saat kadar dinlendirin. Çıkarıp 0,5 cm kalınlığında açın ve şekilli kalıplarla kesip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. 170 dereceye kadar ısıtılmış fırında pembeleşene kadar pişirin. Kurabiyeler soğudktan sonra renkli şeker hamurlarını kullanarak istediğiniz şekilde süsleyin. Afiyet olsun!

25 Aralık 2012 Salı

Badem Kremalı Tart



Üzerindeki ananaslarla hoş bir görüntüsü olan bu tart badem kremasıyla da özel bir tada sahip. Arada bir değişiklik yapmak güzel ama benim tercihim her zaman klasik elmalı turtadan yana :)

Malzemeler:
1,5 bardak un
3 çay kaşığı pudra şekeri
90 gr. soğuk tereyağı
1 yumurta sarısı
Badem kreması için:
100 gr. badem tozu (1,5 bardak)
65 gr. toz şeker (1 kahve fincanı)
75 gr. eritilmiş tereyağı
1 yumurta + 1 yumurta akı
üzeri için:
4 halka dilim ananas
1 poşet tart jölesi

Hamur yoğrulur. 1 saat buzdolabında dinlendirilir. Merdane ile açılıp 28 cm'lik kalıba yerleştirilir ve çatalla delinir. Badem kreması için yumurtalar ile toz şeker çırpılır. Eritilmiş tereyağı ve badem tozu eklenir. İyice karıştırıldıktan sonra tartın üzerine yayılır. Kremanın üzerine ananas dilimleri yerleştirilip önceden ısıtılmış fırında 25 dakika pişirilir. Tart jölesi paket üzerindeki tarife göre hazırlanır. Tart ve jöle soğutulduktan sonra jöle tartın üzerine sürülür. Afiyet olsun!

24 Aralık 2012 Pazartesi

Noel Baba Çöreği



1 ay kadar önce internette gördüğüm bir resim üzerine bu çöreği yapmak istedim. Resim vardı fakat nasıl bir hamurla yapacağımı bilmiyordum. Tatlı olması gerektiğini hayal etmiştim. Herkese sorup fikir aldıktan sonra "yemekvebiz" grubundan Asude Hn'ın önerdiği mayalı ve şekerli hamurla denemeye karar verdim. Kendisine ve öneri veren herkese buradan tekrar teşekkür ederim. Evde gıda boyam olmadığı için şapkayı ve burnunu kırmızı yapamadım ama Noel Baba çöreğim bu haliyle bile çocukların beğenisini kazandı :) Tadı da hafif şekerli bir ekmek ya da poğaçaya benzedi.

Malzemeler:
500 gr. un
100 gr. toz şeker
1 yumurta
1 bardak süt
1 paket instant maya
80 gr. eritilmiş margarin
2 kaşık toz şeker (ön mayalandırma için)

Öncelikle ılık süt, 2 kaşık toz şeker ve mayayı bir kaba alıp ön mayalandırma yapın. ( üzeri çatlamış toprak görünümü alana kadar bekleyin) Daha sonra diğer malzemeleri ekleyip hamur yoğurun. Hamurun yarısından biraz azını kullanarak yüz için gerekli armut şeklinde açın. Şapkanın ponponu, burun, şapkanın kenarı, saçlar ve bıyıklar için göz kararı birer parça hamur ayırın. Kalan hamurla sakalları oluşturun. Fikir vermesi için bana internette ilham veren resmi ve benim fırına vermeden önce hamura vermiş olduğum şekli aşağıya ekliyorum. Gözler için ben birkaç parça damla çikolata kullandım. Orjinalde şapka ve buruna fırına vermeden önce kırmızı gıda boyası sürülmüştü. O şekilde renkler daha güzel oluyor. Ben hamura son halini verdikten sonra üzerine sadece fırça yardımı ile süt sürdüm. Yarım saat kadar daha tepside mayalanmasını bekledikten sonra 100 dereceye ayarlanmış soğuk fırında önce 10 dakika, sonra dereceyi 170'e alarak kızarana kadar pişirdim. Afiyet olsun!




23 Aralık 2012 Pazar

Meksika Fasulyesi Salatası


Rengarenk görüntüsü ile iştah açan bu salata çok da lezzetli. Üstelik hazırlaması da çok kolay. Denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:
1 kutu haşlanmış Meksika fasulyesi konservesi
1 kutu dilimlenmiş mantar konservesi
1 küçük kutu mısır konservesi
1/2 demet dereotu
1/2 demet taze soğan
Sumak
Tuz
Limon suyu
Zeytinyağı

Yeşillikler ince ince kıyılır ve tüm malzemeler büyük bir kapta karıştırılıp servis tabağına alınır. Afiyet olsun!



22 Aralık 2012 Cumartesi

Kuskus Salatası (Makarna Salatası)



Genelde herkesin bildiği ve yaptığı makarna salatasının kuskus ile yapılmış bir versiyonu bu.

Malzemeler:
2 su bardağı kuskus makarna
1 kavanoz garnitür
yoğurt
2 kaşık mayonez
1 diş sarımsak
1 demet dereotu
1 kavanoz kornişon turşu

Kuskus makarna tuzlu suda haşlanır. Diğer tüm malzemeler ince ince kıyılır ve makarna ile karıştırılır. Servis tabağına alınır. Afiyet olsun!

21 Aralık 2012 Cuma

Zencefilli Kurabiye



Malzemeler:
60 gr. yumuşak margarin
1 yumurta
1/3 bardak damla çikolata
1 tepeleme tatlı kaşığı zencefil
1/2 su bardağı şeker
1 paket vanilya
2-2,5 su bardağı un
1/2 paket kabartma tozu
Üstü için:
Bitter kuvertür çikolata (bulamazsanız 80 gr.lık herhangi bir bitter çikolata kullanabilirsiniz.)
Antep fıstığı, badem, fındık tozu

Bütün malzemeler yoğrulup sıkı bir hamur haline getirilir. Hamur streç filme sarılıp yarım saat buzdolabında dinlendirilir. Merdane ile 3-4 mm kalınlığında açılıp şekilli kalıplarla kesilir. Tepsiye dizilip 170 dereceye kadar ısıtılmış sıcak fırında pembeleşene kadar pişirilir. Bitter çikolata benmari usulü eritilir. Soğuyan kurabiyeler yarıya kadar eritilmiş çikolataya batırılıp badem ya da antep fıstığı tozuna bulanır. Afiyet olsun!


20 Aralık 2012 Perşembe

Boşnak Mantısı (Boşnak Böreği)



Kursta bu hafta Boşnak mantısı ya da diğer adıyla Boşnak böreği yaptık. Aslında tarif basit bir tarif fakat hamur açmayı bilmek gerekiyor. Tepsideki görünümü ve lezzeti oldukça güzel, çıtır çıtır bir mantı bu.

Malzemeler:
2 su bardağı su
1,5-2 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
İçi için:
300 gr. kıyma
2 soğan rendesi
karabiber, tuz, pulbiber
Arası için:
200-250 gr. eritilmiş tereyağı
Üstü için:
Sarımsaklı yoğurt
Kırmızı biberli yağ

Hamur yoğrulup biraz dinlenmeye bırakılır. Bu arada içi için 2 kaşık sıvı yağda önce soğanlar, ardından kıyma sotelenir. Altı kapatılınca baharatları eklenir. Dinlenen hamur 8 bezeye ayrılır. Her bir beze çok ince açılır ve üzerine tereyağı sürülür. Hazırlanan iç malzemenin 1/8'i açtığımız yufkaya yayılır ve rulo yapılarak sarılır. Rulodan 2 parmak kalınlığında parçalar kesilerek tepsiye dizilir. Hamurun tamamına aynı işlem yapıldıktan sonra kalan tereyağı tepsideki mantıların üzerine sürülüp fırına verilir. İyice kızardığında fırından çıkarılır. Hazırlanan sarımsaklı yoğurt ve yağda kavrulmuş kırmızı biber üzerine gezdirildikten sonra servis yapılır. Afiyet olsun!

18 Aralık 2012 Salı

Talaş Böreği



Hazırlaması biraz zahmetli ve vakit alan ama tadına doyulmayan bir talaş böreği tarifi bu. Bu kadar güzel olmasını ise büyük ölçüde arasında kullanılan özel yağ "Biskin"e borçlu.

Malzemeler:
3 çorba kaşığı yoğurt
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı sirke
1 bardak su
tuz
un
Arası için:
Biskin yağı (eritmeden kullanılır)
İçi için:
300 gr. dana sote
1 küçük kavanoz garnitür
2-3 adet soğan
1 kaşık biber salçası
2 kaşık sıvı yağ
Karabiber, kekik, pulbiber

İçi için sotelik doğranmış dana eti tavada yumuşayana kadar pişirilir. Gerekirse arada kaynar su eklenir. Piyazlık doğranan soğanlar sıvıyağda salça ile birlikte kavrulur. Etler ve garnitür eklenir ve karıştırılır.
Hamur için tüm malzemeler karıştırılarak hamur yoğrulur ve ikiye ayrılır. Her bir parça ayrı ayrı açılıp üzerine bolca Biskin yağı sürüldükten sonra her bir kenarı ortaya doğru katlanarak buzdolabına kaldırılır. Saat başı çıkarılıp tekrar açılır, üzerine biskin sürülüp katlanarak buzdolabına kaldırılır. Toplam 3 kere bu işlem yapıldıktan sonra hamur 0,5cm kalınlığında açılır. 10x10 cm'lik karelere bölünür. Bir parçadan 9 kare çıkacaktır. Ortaya iç malzemesi konulup karşılıklı köşeler ortada toplanarak hamur kapatılır ve ters çevrilerek tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek az ısıtılmış fırında 170 derecede pişirilir. Afiyet olsun!



17 Aralık 2012 Pazartesi

Kabak Sote eşliğinde Piliç Beyti



www.banvitburada.com 'dan sık sık sipariş verir oldum. Marketlerdekinden çok daha fazla çeşit var ve direkt depodan gönderdikleri için ürünler çok daha taze ve iyi koşullarda saklanmış oluyor. Genelde 1-2 saat içinde teslim ediyorlar. Henüz denememiş olanlara tavsiye ederim. Bu piliç beytiyi de Banvit'ten sipariş ettim. Yine Banvit'in sitesindeki tariflerden birini uyguladım. Hızlı ve kolay hazırlanan lezzetli bir yemek oldu.

Malzemeler:
1 küçük paket piliç beyti
3 adet orta boy kabak
3 diş sarımsak
4 çorba kaşığı zeytinyağı
Yarım demet dereotu
İsteğe göre tuz

3 kaşık zeytinyağını tavada kızdırıp jülyen doğradığınız kabakları ve ezilmiş sarımsakları 7-8 dakika soteleyin. Altını kapattıktan sonra tuz ve ince doğranmış dereotunu ekleyin. Ayrı bir tavada 1 kaşık zeytinyağını kızdırıp piliç beytilerin her bir yüzünü harlı ateşte altın sarısı renk alana kadar yaklaşık 3'er dakika kızartın. Altını kısıp bir kapak kapatarak 5-6 dakika daha pişmeye bırakın. İsteğe göre tuz ilave edip kabak sotelerin yanında servis yapın. Afiyet olsun!

16 Aralık 2012 Pazar

Şeker Hamuru Kaplamalı Cupcake'lerim





Bunlar benim ilk şeker hamurlu cupcake denemelerim. Şeker hamurunun tadını çok sevmesem de şeker hamuru kaplamalı cupcake'lerin görüntüsü her zaman hoşuma gitmiştir. Sonunda ben de şeker hamuru ile çalışmayı denemek istedim. İlk deneme için fena olmadılar sanki :)

Malzemeler:
125 gr eritilip ılıtılmış margarin
3 yumurta
1 bardak şeker
2 paket vanilya
Yarım bardak süt
1 fiske tuz
200 gr un
1 paket kabartma tozu
Süsleme için renkli şeker hamurları

Şeker, yumurta, süt, vanilya ve margarini çırpın. Unu, tuzu ve kabartma tozunu ekleyip çırpmaya devam edin. Muffin kalıplarına kağıt kapsüllerden yerleştirin. Hamuru kalıplara paylaştırın. Çok fazla doldurmamaya dikkat edin, piştikçe kabaracağından taşabilir. Ben dikkat ettiğim halde 2-3 tanesi taştı. 170 dereceye ayarladığınız soğuk fırına verip kızarana kadar pişirin. Keklerinizi soğuttuktan sonra şeker hamurları ile dilediğiniz gibi süsleyin. Afiyet olsun!



13 Aralık 2012 Perşembe

Haşhaşlı Revani



Revani pek sevmem, haşhaşı da... Bu tatlıyı kursta yaptık. Yapmışken tadına baktım ve gerçekten beğendim. Hazır satılanlar gibi ağır olmamıştı. Denemenizi tavsiye ederim.

Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı şeker
1 su bardağı irmik
1 su bardağı mavi haşhaş
1 su bardağı süt
1 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya ya da limon kabuğu rendesi
Şerbeti için:
2 bardak su
1,5 bardak şeker
Bir kaç damla limon suyu

Su ve şeker tencereye alınıp az kaynatılır. Kaynama başladıktan 5 dakika sonra altı kapatılır. Bir kaç damla limon damlatılır.
Tüm malzemeler mikserde çırpılarak büyük boy borcama dökülüp 170 derecey ayarlanmış soğuk fırına verilir. Kürdanla kontrol edilip pişince fırından çıkarılır. Hem tatlı, hem de şerbeti ılık halde iken şerbet tatlının üzerine dökülür. İstenirse üzeri krem şanti, çikolata sos ya da hindistan cevizi ile süslenip servis yapılır. Afiyet olsun!

Açma



Şimdiye kadar yediğim en lezzetli açmalar bunlar diyebilirim. "Biskin" adında özel bir yağ kullanmak gerektiği için evde hemen yapmak pek mümkün olamayabilir. Bu yağ pastacılık malzemesi satan dükkanlarda ve 10 kg'lık ambalajlarda satıldığı için ev kullanımına çok uygun değil. Ancak bir kaç arkadaş paylaşacak şekilde alınabilir.

Malzemeler:
1 paket instant maya
2 çorba kaşığı toz şeker
1,5 bardak ılık süt
1 bardak sıvıyağ
2 bardak su
2,5 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
Arası için:
zeytin ezmesi
Biskin yağı
Üzeri için:
Yumurta sarısı
1 kaşık pekmez
Biraz yumurta akı (daha parlak olması için)

Maya, şeker ve süt ile ön mayalandırma yapılır. Diğer malzemeler eklenerek hamur yoğrulur. Bezeler kopartılıp 10x10 cm büyüklüğünde açılır. Açılan parçanın tamamına Biskin ve zeytin ezmesi sürülür. Rulo şeklinde sarılıp burgu yaparak döndürülür ve halka şekli verilerek tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı ve pekmez karışımı sürülür. Tepside biraz mayalandırdıktan sonra önce 120 derecede 10 dakika, sonrasında 170 derecede kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun!

Narlı Bulgur Salatası




Bu hafta kursta narlı bulgur salatası yaptık. Renkli görüntüsüyle şık ve lezzetli bir salata oldu.

Malzemeler:
1 su bardağı pilavlık bulgur
1 adet narın taneleri
1 demet maydanoz
1 demet nane
2-3 adet közlenmiş kırmızı biber
2 adet sivri biber
1 adet göbek marul
Nar ekşisi
Biber salçası
Tuz
Az kekik

Bulgur biber salçası ile 1'e 2 oranında su ile pilav gibi pişirilir. Diğer tüm malzemeler ince ince doğranır, bir araya getirilerek karıştırılır ve servis yapılır. Afiyet olsun!

11 Aralık 2012 Salı

Ev Yapımı Hamburger



Evde hamburger yapmak hem kolay, hem daha sağlıklı, üstelik dışarıda yediklerimizden çok daha lezzetli.
Malzemeler:
4 adet büyük boy hamburger ekmeği
500 gr az yağlı dana kıyma
1/2 bayat ekmek içi (ben fazla kalan ekmekleri buzdolabında saklayıp köfte yapacağım zaman suda yumuşatarak kullanıyorum)
1 adet büyükçe kuru soğan
İstenen miktarda tuz, karabiber, köfte baharatı
Üzeri için:
4 dilim peynir
4 yaprak yeşillik
4 yuvarlak dilim domates
İsteğe göre ince doğranmış taze soğan ve sotelenmiş renkli biberler

Kıyma, ekmek içi, rendelenmiş soğan ve baharatlar bir kaba alınarak yoğrulur. Hazırlanan kıyma 4 eşit parçaya ayrılır. Her bir parça çapı hamburger ekmeğinden biraz daha büyük yuvarlaklar olarak şekillendirilir. Yağsız tavada ızgara yapılan köftelerin ilk yüzü kızarıp arkası çevrildikten sonra üzerlerine peynir dilimleri yerleştirilir. Diğer yüzleri de kızarınca ekmeğin arasına alınır. İsteğe göre yeşillik, domates, ketçap, vs. ilave edilir. Tercihen yanında patates kızartması ile servis edilir. Afiyet olsun!



10 Aralık 2012 Pazartesi

Gnocchi di Patate ( Patatesli Gnocchi)






İtalya'dayken sık sık yediğim şeylerden biriydi gnocchi. Pizza, makarna gibi yiyecekleri Türkiye'de bulmak kolay olsa da gnochhi pek bulunmuyor. Hazır halde satılanlardan 1-2 kere aldım ama aynı lezzeti bulamadım. Geçenlerde yine aklıma takılınca evde kendim yapmaya karar verdim. Değişik şekillerde, değişik soslarla yapılabilse de, gnochhi'nin klasik hali patateslisi. Denemek isteyenler için tarif aşağıda: 
Malzemeler: 
500 gr. patates
150 gr. un
1 yumurta
tuz
Sosu için:
2 diş sarımsak
1 kutu hazır domates püresi ( domatesi kendiniz rendeleyerek de yapabilirsiniz)
fesleğen
zeytinyağı
Üzeri için:
İnce rendelenmiş parmesan peyniri

İyice yıkadığınız patatesleri tuzlu suda haşlayın. Fazla soğutmadan kabuklarını soyun ve eziciden geçirin. Unlanmış tezgaha aldığınız patateslerin üzerine unu, tuzu ve yumurtayı koyup yoğurun. Oluşan hamuru 4 parçaya ayırıp yine unlu tezgahta yuvarlayarak başparmak kalınlığında uzatın. Bir bıçakla hamur rulonuzdan 1-2 cm'lik parçalar kesin. Gnocchi'nin kendine özgü çizgili görüntüsünü vermek için bir çatalın dişleri boyunca hafifçe bastırarak yuvarlayın ve bolca unlanmış bir tepsiye dizin. Hamurun tamamını bitirdiğinizde, kaynamakta olan tuzlu suya gnocchileri birbirlerine yapıştırmamaya dikkat ederek atın. Gnocchiler suyun yüzeyine çıktıklarında pişmişler demektir. Bir kevgir yardımıyla pişenleri servis tabağınıza alın. Sosu için zeytinyağında ezmiş olduğunuz sarımsakları yakmadan hafifçe soteleyin. Üzerine domates püresini ekleyin. Kaynamaya başlayınca fesleğeni de ekleyip kısık ateşte 1-2 dakika daha kaynattıktan sonra altını kapatın. Servis tabağındaki gnocchilerin üzerine dökün. En üste rendelenmiş parmesan peyniri serpip servis yapın. Afiyet olsun!

7 Aralık 2012 Cuma

Zeytinyağlı Yaprak Sarma





Zeytinyağlı yaprak sarmayı bilmeyen, yapmayan yoktur. Hazır yapmışken resimlemek ve benim kullandığım tarifi de paylaşmak istedim.

Malzemeler:
1/2 kg salamura edilmiş asma yaprağı
2-2,5 su bardağı pirinç
7 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı çam fıstığı
3 çay bardağı zeytinyağı
1 su bardağı kaynar su
1 demet maydanoz
1 demete dereotu
2 çorba kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı kuş üzümü
tuz
1 silme tatlı kaşığı karabiber
1 silme tatlı kaşığı tarçın
1 silme tatlı kaşığı nane
1 silme tatlı kaşığı kekik
1 silme tatlı kaşığı kimyon
1 silme tatlı kaşığı yenibahar 
2 çorba kaşığı limon suyu

Asma yapraklarını bir saat kadar soğuk suda bekletip tuzunun çıkmasını bekleyelim. Bu arada ince ince doğranmış ya da rondodan geçirilmiş soğanları ve çam fıstıklarını zeytinyağı ile tencerede pembeleşene kadar kavuralım. Pirinçleri, kuş üzümlerini, tuzu, şekeri ve 1 bardak kaynar suyu ekleyip suyunu çekene kadar pişirelim. Dereotu ve maydanozu ince ince kıyalım. Pirinçler suyunu çekince tencerenin altını kapatıp tüm baharatları, limon suyunu ve yeşillikleri ekleyip iyice karıştıralım ve biraz soğutalım. Asma yapraklarını ince uzun şekilde sararak hiç aralık bırakmaksızın tencereye dizelim. Üzerlerine biraz zeytinyağı gezdirip 2 bardak sıcak su ekleyelim. Sarmaların kaynarken açılmaması için en üste porselen bir tabağı ters çevirerek kapatalım. Kısık ateşte yapraklar yumuşayıncaya kadar 40-45 dakika pişirelim. Kaynarken suyunu ara sıra kontrol edelim, eksilirse kaynar su ilave edelim. Sarmaları soğutarak servis yapalım. Afiyet olsun!

4 Aralık 2012 Salı

Tarçınlı Kurabiye


Tarçın kokusu o kadar güzel ki, neye koysanız lezzet veriyor.

Malzemeler:
1 çorba kaşığı tarçın
1 paket margarin (oda ısısında)
5 çorba kaşığı pudra şekeri
1 yumurta sarısı (akı üzeri için ayrılacak)
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
üzeri için hindistan cevizi

Hindistan cevizi hariç tüm malzemeler karıştırılarak hamur yoğrulur. Hamur toparlanıp şekil verilecek kıvama gelince cevizden biraz küçük parçalar halinde koparılıp yuvarlanarak top şekline getirilir. Üst kısmı önce yumurta akına batırılır sonra hindistan cevizine bulanır. Tepsiye dizilip önceden 175 dereceye kadar ısıtılmış fırında pişirilir. Afiyet olsun!

3 Aralık 2012 Pazartesi

Krem Karamel




Sütlü tatlıların tümü gibi bence krem karamel de çok lezzetli. Yapımı da çok zahmetli değil. Aşağıdaki tariften 10 porsiyon yapabilirsiniz.

Malzemeler: 
1 lt. süt
7 yumurta (büyükse 6 olabilir)
1 su bardağı şeker
vanilya
2-3 fiske limon kabuğu rendesi
1 fiske tuz
3 çorba kaşığı şeker ( karamel yapmak için)

3 çorba kaşığı şeker 1 fincan su ile karamel yapılır ve donması için karamel kalıplarına paylaştırılır. Yumurtalar bir fiske tuz ile çırpılıp kenarda bekletilir. Şeker ve süt ocakta kaynama noktasına kadar ısıtılır. Yumurtalarla alıştırma yapılarak karıştırılır. (sütten bir miktar yumurtalara katılıp karıştırılır, sonrasında yumurtalar ip gibi incecik akıtılarak yavaş yavaş sütle karıştırılır.) Vanilya ve limon kabuğu ilave edilir. Karamel kaplarına paylaştırılıp sıcak su konulmuş fırın tepsisine dizilir. Önceden 175 dereceye kadar ısıtılmış fırında pişirilir. Buzdolabında 7-8 saat bekletilir. Soğuduktan sonra ters çevrilerek servis yapılır. Afiyet olsun!

2 Aralık 2012 Pazar

Katmer Poğaça



Yumuşacık, nefis bir poğaça için bu tarifi uygulayabilirsiniz. Mayalı hamurdan yapılan poğaçalar gerçekten yumuşacık ve çok lezzetli oluyorlar. Tek kötü yanları aynı gün tüketilmezlerse tazeliklerini koruyamamaları...

Malzemeler:
1,5 su bardağı ılık süt
2 çorba kaşığı şeker
1 paket instant maya
1 su bardağı sıvı yağ
1 yumurta akı ( sarısı üzeri için ayrılır)
2,5 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
Arası için: 75 gr. eritilmiş tereyağı
içi için: İsteğe bağlı olarak beyaz peynir, kaşar peynir, patates, kıyma, vs.

Ilık süt, şeker ve maya bir kaba alınıp ön mayalandırma yapılır. ( Hiç ellenmeden üzeri çatlamış toprak görünümü alana kadar beklenir) Daha sonra diğer malzemeler eklenerek hamur yoğrulur. Biraz dinlendirdikten sonra 8 parçaya bölünür. Her parça tabak büyüklüğünde açılır. En üstteki hariç aralarına tereyağı sürülerek üst üste yerleştirilir. Oklava yardımı ile hepsi birlikte açılır. Açılan hamur 20 eşit üçgene bölünür. Üzerlerine tekrar tereyağı sürülür. İç malzemesi konup sigara böreği gibi sarılır. (iç malzemenin dışarı akmaması için yanları mutlaka kapatılır.) Üzerlerine yumurta sarısı sürülüp bir süre de tepside mayalandırılır. Önce 120 derecede 10-12 dakika, sonrasında 170 derecede pişirilir. Afiyet olsun!

1 Aralık 2012 Cumartesi

Tel Şehriyeli Tavuk Salatası



Bu haftaki salatamız renkli ve besleyici bir tavuk salatası. Tarifte damak tadınıza göre değişiklikler yapabilirsiniz. Kornişon turşu, kırmızı köz biber vb. alternatiflerle salatanızı renklendirebilirsiniz.

Malzemeler:
2 su bardağı tel şehriye
1/2 tavuk göğsü (daha bol tavuk istenirse 1 tavuk göğsü de kullanılabilir)
1/2 demet taze soğan
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 küçük kavanoz mantar
1 küçük kutu tane mısır
1 küçük kavanoz baby mısır turşusu
zeytinyağı
sumak
nar ekşisi
limon suyu
tuz

2 su bardağı tel şehriye rengi kahverengine dönene kadar az sıvıyağda kavrulur. İçine 2 bardak su konur ve pilav gibi pişirilir. Tavuk göğüs eti yarım limonun suyu eklenmiş suda haşlanır ve piştikten sonra didiklenir. (Limon koymamızın sebebi renginin daha beyaz kalması ve tavuğun kokusunu hafifletmesi) Yeşillikler ince ince doğranır. Mantar ve baby mısırlar ince ince dilimlenir. Tüm malzemeler, şehriye ve didiklenmiş tavuk göğsü ile karıştırılır. Ayrı bir yerde zeytinyağı, limon suyu, nar ekşisi, sumak ve tuz karıştırılarak sos hazırlanır. Salatanın üzerine dökülerek karıştırılır ve servis yapılır. Afiyet olsun!

29 Kasım 2012 Perşembe

Fırında Sütlaç



Fırın sütlaç için söyleyecek çok bir şey yok sanırım. O bir klasik :)

Malzemeler: 
1 lt. süt
1 su bardağı şeker
2 yumurta sarısı
1/2 su bardağı pirinç
1 çorba kaşığı mısır nişastası
1 paket vanilya

Pirinç 1 bardak su ile haşlanır. Süt ve şeker kaynatılır. Haşlanmış pirinç ilave edilir. Nişasta biraz su ile ezilerek eklenir. Yumurta sarılarına kaynamış sütten biraz eklenip alıştırma yapılır. Çırpılan yumurta sarıları ip gibi ince ince akıtılarak sütlü karışıma ilave edilir. Ocak kapatıldıktan sonra vanilya eklenir. Sütlaç fırına giren kaselere dökülerek sıcak su dolu tepsiye dizilir ve üstü kızarana kadar fırında pişirilir. Afiyet olsun!

27 Kasım 2012 Salı

Muhallebili Pay


Geçen hafta kursta yaptığımız bu tarifi ben çok beğendim. İçi muhallebi dolu rulolar şeklinde hazırlanabileceği gibi hamur ikiye ayrılıp açılarak yuvarlak bir kalıpta iki kat hamur arası muhallebi şeklinde de hazırlanabilir.

Malzemeler:
150 gr. eritilmiş tereyağ
1/2 çay bardağı sıvıyağ
2 yumurta
1 su bardağı yoğurt
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
aldığı kadar un
Muhallebisi için: 
2 su bardağı süt
1/2 su bardağı toz şeker
3 yemek kaşığı un
1 limon kabuğu rendesi (muhallebi soğuduktan sonra ilave edilir)
1 paket vanilya
1 yemek kaşığı tereyağ
Üzeri için:
Pudra şekeri
Toz antep fıstığı

Muhallebi pişirilip ara ara karıştırarak soğumaya bırakılır. Bütün malzemeler karıştırılarak yoğrulup hamur elde edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp merdane ile yaklaşık 10 cm çapında açılır. Bir kenarına muhallebi konup yaprak gibi sarılır ve tepsiye yerleştirilir. 170 derecede ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirilir. Soğuduktan sonra pudra şekerine bulanır ve toz fıstık ile süslenir. Afiyet olsun!

24 Kasım 2012 Cumartesi

Brokoli Salatası



Sebzelerle aram pek hoş olmadığından kursta yaptığımız bu brokoli salatasını çok da beğeneceğimi düşünmüyordum. Ama nar ve dereotunun verdiği güzel tat ve koku brokoliyi çok iyi saklamıştı. Özellikle brokoliyi çok sevmeyen ama faydalı diye yemek isteyenlere tavsiye edebilirim.

Malzemeler:
1/2 kg. brokoli
1 tane nar
1 demet dereotu
2 tane havuç
limon suyu
zeytinyağı
tuz

Brokoli yarım limonun suyu ile birlikte kaynamakta olan suya atılarak haşlanır. Süzülüp hemen başka bir kapta hazırladığınız buzlu soğuk suya atılır.  taneleri ayrılır. Havuç rendelenir. Dereotu kıyılır. Tüm malzemeler bir araya getirilip limon suyu, zeytinyağı ve tuz eklenerek karıştırılır. Servis tabağına alınır. Afiyet olsun!

23 Kasım 2012 Cuma

Saçaklı ya da Sakallı Sandviç



Eskiden beri çok sevdiğim bu sandviçleri artık evde yapabileceğim. Pişerken öyle güzel kokuyor ki, sade bile yenebilir :)

Malzemeler:
2 yemek kaşığı şeker
1 bardak ılık su (ön mayalandırmada kullanılacak)
1 poşet instant maya
2 bardak su
1/2 bardak sıvı yağ
1 yumurta
tuz
un
Arası için:
2 kutu (400 gr) labne peynir
dereotu
200 gr rendelenmiş kaşar
Üzeri için:
1 yumurta sarısı + 1 kaşık sıvı yağ

Maya, şeker ve ılık su bir kaba alınıp ön mayalandırma yapılır. (Bilmeyenler için ılık bir ortamda kesinlikle ellemeden üzerinin çatlamış toprak görüntüsü alması beklenir) Diğer malzemeler eklenerek hamur yoğrulur. İsteğe göre şekil verilir. Önce soğuk fırında 100 derecede 10 dakika, daha sonra 170 derecede kızarana kadar pişirilir. Sandviçlerin arası kesilerek hazırlanır. Labne ile ince kıyılmış dereotu karıştırılıp krema sıkma torbası yardımı ile sandviçlerin arası doldurulur. Ağız kısmı rendelenmiş kaşar peynirine batırılarak servis edilir. Afiyet olsun!

20 Kasım 2012 Salı

Cevizli Çörek


Kursta bu çöreği sadece cevizli yaptık. Bir dahaki yapışımda tatlı versiyonunu denemeyi düşünüyorum. Yerken içinin görüntüsü de kat kat güzel görünüyor.


Malzemeler:
1,5 bardak ılık süt
2 çorba kaşığı toz şeker
1 paket instant maya
Bu malzemeler karıştırılıp ön mayalandırma yapılır.
1 bardak süt
1 bardak su
1 bardak sıvıyağ
2 çay kaşığı tuz
aldığı kadar un
hamurun üzerine sürmek için 50-100 gr eritilmiş margarin
Arası için:
250 gr öğütülmüş ceviz (tahinli, üzümlü, haşhaşlı da yapılabilir. Tatlı olarak istenirse ceviz, üzüm, şeker ilave edilir.)
Üzeri için:
yumurta sarısı 1 çorba kaşığı sıvıyağ ile karıştırılır. 

Hamur yoğrulduktan sonra 3 bezeye ayrılır. Bezeler önce merdane sonra oklava yardımı ile açılır. Üzerine eritilmiş yağ sürülür. Her yerine ceviz serpilip rulo yapılır. Dilimlenip tepsiye dizilir. Yumurta sarısı sürülüp biraz daha mayalanması beklenir. Önce 120 derece fırında 10-12 dakika, sonra 170 derecede kızarıp kabarana kadar pişirilir. Afiyet olsun!

Lokumlu Kurabiye



Malzemeler:
1 çorba kaşığı yoğurt
1 yumurtanın akı
1 su bardağı sıvıyağ
4 çorba kaşığı pudra şekeri
3-3,5 su bardağı un
1 paket vanilya
20-25 adet güllü ya da sakızlı lokum

Lokumlar hariç tüm malzemeler karıştırılıp yoğrulur. Hamur bir süre dinlendirildikten sonra ceviz büyüklüğünde parçalar koparılıp el ayasında açılır. Üzerine lokum konup kapatılır ve top şeklinde yuvarlanır. Tepsiye dizilip önceden ısıtılmış fırında 170 derecede pişirilir. Soğuduktan sonra pudra şekerine bulanıp serrvis yapılır. Afiyet olsun!

Yalancı Eti Puf



Bu minik pastacıklar özellikle çocukların çok hoşuna gidecektir. Doğumgünü menüleri için minik minik kesilip küçük porsiyonlar halinde servis edilebilir.

Malzemeler:
4 yumurta
4 kahve fincanı şeker
4 kahve fincanı un
3 yemek kaşığı kakao
1 su bardağı sıvıyağ
1 paket vanilya
İç için:
2 paket creme ole' (çilekli)
5 bardak süt
1 poşet krem şanti

Kekin hamuru hazırlanıp fırın tepsisine düzgünce yayılır. Piştikten sonra istenilen büyüklüğe göre bir bardakla kekten yuvarlaklar kesilir. Creme ole tarifine göre hazırlanıp üzerine 1 poşet krem şanti ilave edilip karıştırılır. Kekten kestiğiniz yuvarlakların üzerine krema sıkılır. Kekin kalan parçaları ufalanarak kremanın üzerine dökülür. En üste hindistan cevizi serpilirek servis edilir. Afiyet olsun!

Tiramisu



1 paket (200 gr) kedidili bisküvi
1,5 bardak ılık su
2 yemek kaşığı Nescafe
1 yemek kaşığı şeker
Kreması için:
2,5 bardak süt
3-4 kaşık un
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
Kremaya sonradan karıştırılacak malzemeler:
400 gr labne peyniri
1 paket krem şanti
1/2 bardak süt
Üzerine serpmek için kakao

Krema verilen ölçülere göre pişirilir. soğuduktan sonra labne ve krem şanti ilave edilir. Kedidillerinin yarısı Nescafe ile ıslatılarak borcama dizilir. Kremanın yarısı kedidillerinin üzerine yayılır. Kalan kedidilleri de yine kahve ile ıslatılarak kremanın üzerine dizilir. Onların üzerine kalan krema yayılır ve kakao serpilerek servis yapılır. Servisten önce 5 dakika dondurucuya atılırsa servis sırasında düzgün kesmek kolaylaşır. Afiyet olsun!

Patatesli Kereviz Salatası



Klasik yoğurtlu kereviz salatasının patatesli hali. Direkt olarak limon suyuna rendelendiğinden ve ceviz konulmadığından rengi bembeyaz kalıyor.

Malzemeler:
2-3 adet orta boy kereviz
4 orta boy patates
2 limonun suyu
750 gr yoğurt
1 diş sarımsak

Kereviz soyulup limon suyuna rendelenir. Fazla bekletmeden limon suyuna yoğurt ilave edilip kerevizlerle birlikte karıştırılır. Patatesler haşlanıp irice doğranır. Tuz ve sarımsak eklenerek tüm malzemeler karıştırılır. Afiyet olsun! 

13 Kasım 2012 Salı

Muhallebili Kadayıf Tatlısı


Kursumuzun ikinci haftasındaki bir tarif de muhallebili kadayıf tatlısı idi. Bu tatlı ile ilgili bir kaç püf noktasını unutmamak gerekiyor. Kadayıfları aldığınızda derin dondurucuda saklarsanız çıkardığınızda daha kolay ayrılıp açılıyor. Kadayıfları kavururken şeker ve cevizi koymayıp en sona saklıyoruz. Böylece cevizler yanmıyor, şeker de kadayıfların yapışıp topaklanmasına yol açmıyor. Üstteki kadayıf katmanını servisten en fazla 1 saat önce döküyoruz, böylece yumuşamadan çıtır çıtır kalıyor. Bu detaylardan sonra işte tarif:

Malzemeler:
300 gr kadayıf
1 su bardağı dövülmüş ceviz
1 çay bardağından 2 parmak eksik sıvıyağ
Kreması için:
5 bardak süt
1 kahve fincanı mısır nişastası
1 kahve fincanı un
1 su bardağı toz şeker
1 paket vanilya
1 paket (2 poşet) krem şanti
1/2 bardak süt (krem şanti için)

Muhallebi pişirilir. Vanilyası en son konulur. Soğuduktan sonra 1/2 bardak süt ile hazırlanmış krem şanti ile karıştırılır. Dondurucudan çıkarılıp didiklenmiş olan kadayıflar sıvıyağda kavrulur ve soğutulur. Sonra 2 kaşık toz şeker ve ceviz ilave edilerek elle karıştırılır. Kadayıf 2'ye bölünür. Yarısı büyük boy Borcam'ın altına yayılır. Üzerine krem şantili muhallebi dökülür. Buzdolabında dondurulur. Servisten önce kalan kadayıf üzerine serpilir. İstenirse üzerine ince öğütülmüş ceviz serpilir. Afiyet olsun!


11 Kasım 2012 Pazar

Mayalı Hamurdan Gül Böreği



Kursumuzun ikinci haftasında yaptığımız bu börek çok lezzetli ve yumuşak oldu. Püf noktası ön mayalama ve ön pişirme aşamalarını atlamamak.

Malzemeler:
1,5 bardak ılık süt
1 paket instant maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1 bardak sıvıyağ
1 bardak yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un ( yaklaşık 5-6) bardak
içi için:
3-4 adet orta boy patates (rendelenip suyu sıkılacak)
1 adet soğan (rendelenip suyu sıkılacak)
 1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
1 tatlı kaşığı toz biber
3 kaşık sıvıyağ
üzeri için
yumurta sarısı
susam ya da çörekotu ya da haşhaş tohumu

Süt, toz şeker ve maya ile ön mayalandırma yapılır. (bilmeyenler için, hepsi karıştırılıp ılık bir ortamda hiç ellenmeden üzeri çatlamış toprak görünümü alana kadar bekletilir.) Diğer malzemeler karıştırılıp hamur yoğurulur. İçi için öncelikle rendelenmiş soğan sıvıyağda kırmızı toz biber eklenerek kavrulur. Rendelenmiş patatesler üzerine eklenerek sotelenir. Son aşamada diğer baharatlar ilave edilir. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparılarak 10-15 cm eninde elips şeklinde açılırlar. Uzun kenara iç malzemesinden konularak önce rulo yapılır, sonra elimizde döndürerek gül şekli verilir. Tepsiye dizilip üzerlerine yumurta sarısı sürülür ve çörekotu serpilir. Tepside dinlendirilerek biraz daha mayalanmaları beklenir. Soğuk fırına verilip önce 120 derecede 10-12 dakika, sonra 170 derecede 20-25 dakika daha pişirilir. Afiyet olsun!

10 Kasım 2012 Cumartesi

Kabak Salatası


Kursumuzun ikinci haftasında yaptığımız bu salata genelde çok bilinen bir salata olmasına rağmen, servis sırasındaki süslemesiyle göz doldurdu. Ben bu salataya rendelenip sotelenmiş havuç da ilave ediyorum. Rengi ve tadı daha da güzel oluyor. Onun kısaca tarifi de burada.

Malzemeler:
1 kg. Kabak
1 su bardağı iri dövülmüş ceviz
1/2 kg yoğurt
1/2 demet dereotu
1 diş sarımsak
Tuz

Kabaklar soyulup rendelenir ve suyu sıkılır. 1 kaşık yağ ile tavada sotelenir. Diğer malzemeler ile karıştırılarak servis edilir. Afiyet olsun!

Portakallı Şekerli Kurabiye


Kursumuzun ikinci haftasında bu klasik kurabiyeye yaptık. Portakallı kurabiyeleri çok severim, bu da güzel oldu fakat benim favorim çocukluğumdan beri yeyip yaptığım bu tarif.

Malzemeler:
4 yumurta ( 1 tanesinin sarısı üzeri için ayrılacak)
1 su bardağı ayçiçek yağı
2 su bardağı toz şeker
1 su bardağı süt
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı karbonat
1 portakal kabuğu rendesi
aldığı kadar un (yaklaşık 8-9 bardak)
üzeri için toz şeker

Yumurtalar şeker ile çırpılır. Diğer malzemeler ilave edilip kulak memesi yumuşaklığında hamur hazırlanır. Yarım saat dinlendirilen hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp yuvarlanarak şekil verilir. Üzerine yumurta sarısı sürülür ve toz şeker serpilir. Önceden ısıtılmış fırında 170 derecede 25-30 dakika pişirilir. Afiyet olsun!

2 Kasım 2012 Cuma

Bisküvi Presi ile Çay Kurabiyesi

Geçenlerde aklıma evde çocukluğumdan kalma bisküvi presimiz geldi. Hamur presin içine konuyor ve değişik ağızlar kullanılarak şekil şekil kurabiyeler yapılıyor. Çocukların hoşuna gideceğini düşünerek onlarla birlikte seçtikleri şekillerde kurabiyeler yaptık. Belki bir yerlerde bu presten ya da benzerinden hala satılıyordur. Kurabiyelerin tarifi aşağıda. Çayın ya da kahvenin yanında çok iyi giden lokmalık kurabiyecikler sade lezzetleri sevenler için ideal.

Malzemeler:
300 gr un (2,5 bardak)
100 gr pudra şekeri (1 bardaktan 1 parmak eksik)
1 yumurta
200 gr margarin ya da tereyağ
1 paket vanilya
İnce rendelenmiş limon kabuğu

Tüm bu malzemeler iyice yoğrulup hamur oluşturulur. Bisküvi presine konan hamur istenilen şekil verilerek tepsiye dizilir. 170 dereceye ısıtılmış fırında pişirilir. Bisküvi presi olmayanlar hamuru düz bir zeminde açıp kalıpla keserek de şekillendirebilirler. Afiyet olsun!

3 Renkli Salata



Pasta yapımı kursunun ilk haftasındaki salatamız 3 renkli salata oldu. Görüntüsü şık, tadı lezzetli olan bu salatanın hazırlaması da kolay fakat malzemeler ayrı ayrı hazırlandığından biraz oyalayıcı olabilir.

Malzemeler:
1/2 kavanoz kırmızı pancar turşusu
2 orta boy haşlanmış patates
3 orta boy havuç
750 gr. süzme yoğurt
1 diş sarımsak
1/2 bardak dövülmüş ceviz
dereotu
tuz

Pancar turşusu suda bekletilip fazla tuzunun çıkması sağlanır. Sonra rendelenerek 1/3 kutu süzme yoğurt ve ceviz ile karıştırılır. Kalıbın dibine yayılır. Kalıbın kenarına bulaşan kısımlar varsa temizlenir. Haşlanmış patatesler ezilir. İnce kıyılmış dereotu ve 1/3 kutu süzme yoğurt ile karıştırılıp tuz eklenir. Pancarlı karışımın üzerine yayılır. Havuçlar rendenin iri tarafı ile rendelenerek bir tavada diriliği gidene kadar sotelenir. Ezilmiş 1 diş sarımsak  ve kalan süzme yoğurt ile karıştırılıp tuz eklenir. Patatesli karışımın üzerine dökülüp üzeri düzeltilir ve buzdolabına kaldırılarak biraz donması beklenir. Servis zamanı ters çevrilerek tabağa alınır. Çok erken çevrilirse yumuşayıp renkler karışabilir. Buna dikkat etmekte fayda var. Borcam tarzi bir kalıba yapılacaksa kolay çevrilmesi için kalıba önceden streç film serilebilir. Afiyet olsun...

1 Kasım 2012 Perşembe

Yalancı Lokum



Pasta yapımı kursumun ilk haftasında yaptığımız bu tatlı gerçekten çok lezzetli oldu. Dış kısmına alternatif olarak toz fıstık vb. kullanılabilir. İçine de isteğe göre ceviz yerine muz, kivi gibi meyveler konularak çeşitlendirilebilir.

Malzemeler:
1 lt. süt
1 bardak un
1 bardak şeker
1 paket vanilya
50 gr. margarin
1/2 kg. hindistan cevizi
1 paket (2 poşet) krem şanti
1/2 bardak süt
ceviz

Süt, un ve şeker tencereye alınıp muhallebi şeklinde sürekli karıştırarak pişirilir. Kıvamı bulmasına yakın vanilya ilave edilir. Göz göz olduğunda altı kapatılıp margarin ilave edilir ve el mikseriyle karıştırılır. Fırın tepsisine yağlı kağıt serilip bolca hindistan cevizi serpilir ve üzerine hazırlanan muhallebi dökülür. Bir gece buzdolabında bekletilir. Krem şanti 1/2 bardak soğuk süt ile çırpılır ve muhallebinin üzerine sürülür. 2 parmak  genişliğinde kesilip 1 ceviz konur ve rulo şeklinde sarılır. Tekrar hindistan cevizine bulanarak servis tabağına alınır. Afiyet olsun.

Paskalya Çöreği


Fırına vermeden önce böyle görünecek
Kursumuzun ilk haftasında Paskalya çöreği yaptık. Aslında bu çöreği çok sevmem fakat yine de tadı, kıvamı ve görüntüsü çok güzeldi. 
Malzemeler:
1 paket hazır toz maya
2 yemek kaşığı toz şeker
1 su bardağı ılık süt
1 bardak pudra şekeri
1/2 bardak su
75 gr. eritilip soğutulmuş margarin
1/2 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı mahlep
3 yumurta (bir tanesinin sarısı üzeri için ayrılacak)
aldığı kadar un (yaklaşık 5,5 - 6 bardak)
1,5 kaşık damla sakızı (toz şeker ile birlikte dövülmüş olacak)
Üzeri için: 1 yemek kaşığı pekmez, 1 yumurta sarısı, 1 kaşık ayçiçek yağı karıştırılacak. 
File badem
Maya, toz şeker ve süt bir kaba alınır. Bir kere karıştırılıp çatlamış toprak görüntüsü alana kadar ellenmeden mayalanmaya bırakılır. Maya hazır olunca diğer malzemeler eklenerek hamur yoğrulur. Hazırlanan hamur önce 3 parçaya bölünür. Daha sonra bu parçaların her biri de tekrar 3'e bölünür. Her bir parça ortası biraz daha şişko kalacak şekilde rulo halinde açılır ve 3 parça saç örgüsü şeklinde örülerek tepsiye alınır. Toplam 3 adet saç örgümüz olacak. Üzeri için hazırladığımız pekmezli karışım sürülüp file badem serpilir. Hamur tepside %50 büyüyene kadar tekrar mayalandırılır. 120 dereceye ayarlanmış soğuk fırında önce 10 dakika pişirilir, sonra derece 175'e ayarlanır ve kızarana kadar yaklaşık 20 dakika daha pişirilir. Her fırın aynı olmadığından süre ve dereceleri kendi fırınınıza göre biraz değiştirebilirsiniz. Afiyet olsun...

10 Ekim 2012 Çarşamba

Havuçlu Kek

Uzun zamandır havuçlu kek yapmak istiyordum ama çocuklar içindeki ceviz ve üzümlerden dolayı yemedikleri için onların sevdiği tarz kekler yapmayı tercih ediyordum. Bugün kekimi yaptım. Tadını gerçekten özlemişim. Tarifini isteyenler buraya tıklayabilirler.