3 Mayıs 2016 Salı

Çilekli Charlotte


Çilek mevsimi gelince pastalara, tatlılara çok yakışan bu meyve ile değişik tarifler denemeden olmaz tabi. Charlotte fransız kökenli bir pasta. Soğuk yenilen ve hafif bir pasta olduğu için özellikle yaz aylarına uygun bir lezzet. Çok gösterişli ama hazırlaması o kadar da zor değil. Arasında yumuşacık, harika bir kek kullanılıyor. Kreması da çilekli dondurma tadında diyebilirim. Çilekler bol ve lezzetliyken denemeyi ihmal etmeyin. 

Malzemeler:
Keki için:
4 yumurta
1+1/4 su bardağı toz şeker
1 fiske tuz
1,5 su bardağı un
1 paket vanilya
1 çay kaşığı kabartma tozu
4 çorba kaşığı sıvı yağ
4 çorba kaşığı süt
Kreması için:
200 gr taze çilek
1 yumurta sarısı
4 çorba kaşığı toz şeker
1 paket vanilya
1/2 su bardağı süt
1 poşet tart jöle
1 küçük kutu krema (buzdolabında soğutulmuş olacak)
Süsleme için:
300 gr çilek (yıkanıp ortadan ikiye kesilmiş) 
1 paket kedi dili bisküvi
1 kutu çilekli süt
1 poşet tart jöle

Öncelikle keki hazırlayarak başlayın. Unu, vanilyayı ve kabartma tozunu eleyerek kenara alın. Ayrı bir kapta sıvı yağı ve sütü karıştırın. Çırpma kabına 4 yumurtayı, şekeri ve bir fiske tuzu alarak 5 dakika kadar mikserin en hızlı ayarında çırpın. Karışımın rengi açılmış, miktarı 2-3 katına çıkmış olmalı. Elediğiniz un karışımını ekleyip karışacak şekilde azıcık çırpın. Hazırladığınız karışımdan 2-3 kaşık alıp süt ve yağ karışımına katın ve iyice karıştırın. Bu karışımı tekrar kek hamurunun üzerine aktarıp spatula ile alt üst ederek karıştırın. 20-22 cm çapında bir kek çemberinin tabanına yağlı kağıt döşeyin ve hazırladığınız kek karışımını çembere dökün. 180 dereceye ayarlı soğuk fırında 30-35 dakika kadar pişirin. Kekinizi kürdanla kontrol ettikten sonra fırından alıp soğumaya bırakın. 
Kremayı hazırlamak için öncelikle 200 gr çileği blenderda püre haline getirin. Yumurta sarısını toz şeker ve vanilya ile birlikte çırptıktan sonra çilek püresini de karışıma ekleyip iyice karıştırın. 1/2 bardak sütü ve tart jöleyi küçük bir kaba alıp ocakta jöle eriyene kadar karıştırın. Jöle eriyince çilek püreli karışımı üzerine ilave edip hepsi homojen hale gelene kadar karıştırarak ısıtmaya devam edin. Ocaktan aldığınız kabı soğuk su dolu başka bir kabın içine oturtarak hızla oda sıcaklığına gelmesini sağlayın. Kremayı koyu bir kıvam alana kadar mikserin en yüksek devrinde çırpın. İyice kıvam alan kremaya çilekli karışımı da ekleyerek spatula yardımıyla karıştırın. 
Soğumuş olan kekin etrafından yaklaşık 1 cm keserek çıkarın. Gerekirse üst kısmını da keserek düzeltin. Sonrasında keki yatay olarak ortadan ikiye keserek 2 katman kek elde edin. Uygun çapta bir çemberi servis tabağına yerleştirin. 1-2 saniye çilekli süte batırdığınız kedi dili bisküvileri çemberin iç çeperi boyunca dik olarak yerleştirin. İlk kek katmanınızı da kedi dillerinden oluşturduğunuz çemberin ortasına boşluk kalmayacak şekilde yerleştirin. Ortadan ikiye kesilmiş çilekleri kekinizin üzerine dizin. Çileklerin üzerine hazırlamış olduğunuz kremanın yarısını yayın. İkinci kek katmanını yerleştirin. Aynı şekilde ikiye bölünmüş çilekleri kekin üzerine dizip kalan kremayı da üzerine yayın. En üste de çilekleri istediğiniz şekilde yerleştirin. Tart jöleyi poşetin üzerindeki tarifine göre hazırlayıp çileklerin üzerine yayın. Buzdolabında en az 3-4 saat, tercihen 1 gece soğuttuğunuz pastanızı etrafındaki çemberi çıkardıktan sonra dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun! 



Hiç yorum yok: