26 Temmuz 2015 Pazar

Böğürtlenli Flaugnarde


Aslında her şey bir süre önce internette gördüğüm "Kirazli Clafoutis" tarifiyle başladı. Üzerine instagramda da bir kaç kere aynı tarife rastlayınca clafoutis yapmaya karar verdim. Yalnız küçük bir sorun vardı; çocukları evdeki kirazları tatlı için kullanmaya ikna edemedim. 😄😄 Bu arada instagram arkadaşım Müjgan hn'ın clafoutis'i farklı meyvelerle deneyip iyi sonuç aldığını görünce "bari ben de böğürtlenli yapayım" dedim. İnternetten araştırınca fransızların bu ünlü tatlısının kirazlı olduğunda adının "clafoutis"; elma, armut, erik, böğürtlen gibi farklı meyvelerle yapıldığında adının "flaugnarde" olduğunu öğrendim. Sonuç olarak böğürtlenli flaugnarde yaptım. Daha pişerken ev mis gibi koktu. Yaz günleri için buzdolabında soğutup, isterseniz dondurma ile servis edebileceğiniz harika bir tatlı oldu. Tarifi Müjgan hn'ın sayfasından birebir uyguladım. Kendisinin tarifini ve resimlerini de buradan mutlaka görmelisiniz.
Kirazlı clafoutis yapacaklara internetten edindiğim bir bilgiyi de aktarayım; bulacağınız tariflerin çoğunda kirazların çekirdekleri çıkarılıyor fakat geleneksel tarife göre kirazların çekirdekleri çıkarılmadan kullanılıyor. Kiraz çekirdeklerinde bulunan amygdalin maddesi badem özütünde bulunan bir kimyasalmış ve clafoutis pişerken kiraz çekirdeklerinden bir miktar salgılanarak tatlının tadına güzel bir lezzet katıyormuş. Artık tercih sizin. :)

Malzemeler:
2 büyük yumurta
100 gr toz şeker
1/3 bardak un
100 ml süt
100 ml süt kreması
1 paket vanilya
Tabanı hazırlamak için:
2 tatlı kaşığı toz şeker
1 kaşık tereyağı
400-500 gr böğürtlen
Üzeri için:
Pudra şekeri

Öncelikle 25 cm çapında Borcam'ı tereyağı ile yağlayıp 1 tatlı kaşığı toz şekeri tabana ve kenarlara yayın. Böğürtlenleri yağlanmış Borcam'a dizin ve üzerlerine 1 tatlı kaşığı toz şeker gezdirin. Ayrı bir çırpma kabında 2 yumurtayı 100 gr toz şeker ile bir kaç dakika boyunca çırpın. Unu ekleyip karıştırın. Sonrasında sütü, kremayı ve vanilyayı ekleyip tekrar karıştırın. Hazırladığınız bu karışımı böğürtlenlerin üzerine meyveleri dağıtmadan dökün. ( oldukça akışkan bir karışım oluyor. ) 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 40-45 dakika kadar pişirin. Fırından aldığınız tatlınızı ılındıktan sonra buzdolabına alıp bir kaç saat soğutun. Servisten önce üzerine pudra şekeri serpin. Afiyet olsun! 

Hiç yorum yok: