8 Mart 2013 Cuma

Patatesli - Kıymalı Rulo Börek



Çıtır çıtır el açması bu böreği geçen hafta kursta yaptık. Nişasta ile açıldığı için yerken kat kat ayrılan güzel bir börek oldu.

Malzemeler:
1 su bardağı sıvı yağ
3 çorba kaşığı yoğurt
1/2 bardak süt
1 yumurta
aldığı kadar un
1,5 çay kaşığı tuz
Hamuru açmak için:
1 bardak un
1 bardak mısır nişastası
İç malzemesi için:
5-6 adet patates
2 soğan
150 gr. kıyma
tuz, karabiber, pul biber
Üzeri için:
50 gr. eritilmiş margarin

İç malzemeyi hazırlamak için patatesler haşlanır. Soğan ve kıyma kavrulup ezilen patateslerle karıştırılır. Baharatları eklenerek biraz da birlikte kavrulduktan sonra beklemeye alınır.
Hamur için gerekli malzemeler karıştırılıp yoğrulduktan sonra 1 saat kadar dinlendirilir. Hamur 21 parçaya ayrılır. Her bir parça tabak boyutunda açılır. Hamurları açarken un ve nişasta karışımı kullanılır. Sonrasında 3 hamur üstüste konularak tek parça halinde büyükçe açılır. Açılan hamura sıvıyağ sürülür ve ortadan ikiye katlandıktan sonra tekrar yağlanır. Uzun kısmına iç malzemesinden konularak rulo şeklinde sarılır. Biraz bükülüp şekil verildikten sonra tepsinin ortasından başlayarak sarmal şeklinde yerleştirilir. Üzerine eritilmiş margarin sürülür ve ılıtılmış fırında 170 derecede pişirilir. Fırından çıkınca üzerine hafifçe su serpilir ve temiz bir mutfak bezi ile üzeri örtülüp bir süre dinlendirilir. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok: