5 Aralık 2018 Çarşamba

Chocolate Chip Cookies (Çikolata Parçalı Kurabiye)



Tereyağlı, bol çikolatalı, kenarları çıtır, ortası yumuşak nefis "cookie"leri sevmeyen yoktur sanırım. Daha önce pek çok tarif denemiş olsam da Harvard Science & Cooking kursum sayesinde tanımış olduğum Serious Eats web sitesinde görüp denediğim bu tarif mükemmel oldu diyebilirim. Eğer işin kimyası ile de ilgileniyorsanız ve tarifin içindeki her bir malzemenin sonuca ne şekilde katkı sunduğunu da öğrenmek istiyorsanız bu linkten tüm detaylara ulaşabilir ve damak tadınıza göre değişiklikler yaparak sizin için mükemmel olan tadı yakalayabilirsiniz.

Harika lezzeti dışında tarifin güzel yanlarından biri de hamuru hazırladıktan sonra kapaklı bir kapta 3 gün boyunca saklayabilmeniz ve istediğiniz zaman taze taze pişirip yiyebilmeniz. Hamuru hazırlayınca en az 1 gece buzdolabında bekletilmesi önerilmiş. Ama tabi biz bir kaç saat bekledikten sonra daha fazla dayanamadık ve bir kısmını pişirip tadına baktık. Ertesi gün ve sonraki gün de birer tepsi daha pişirip hepsini kıyaslama şansım oldu. Gerçekten de hamur buzdolabında bekledikçe pişirdiğinizde aldığınız aroma ve lezzet daha yoğun oluyor. Detaylar için yukarıda verdiğim linkleri incelemenizi öneririm. Bu kadar detaylı ve bilimsel tarifler hazırladığı için Serious Eats Food Lab'e teşekkür etmek istiyorum.

Aşağıda tarifi vermeden önce daha iyi sonuçlar almak için tüm tariflerde olduğu gibi mümkünse mutfak tartısı ve gram ölçüleri kullanmanızı öneririm.

Malzemeler:
225 gr tereyağı
1-2 parça buz küpü (yaklaşık 30 ml)
280 gr un (yaklaşık 2- 2,5 bardak arası)
1 dolu çay kaşığı karbonat (3 gr)
1 çay kaşığı tuz
140 gr toz şeker (yaklaşık 1 bardaktan 1 parmak eksik)
2 büyük yumurta
1 paket vanilya
140 gr esmer toz şeker (yaklaşık 1 bardaktan 1 parmak eksik)
225 gr bitter çikolata (bıçakla istediğiniz büyüklükte parçalara kesilecek)

Tereyağını tavayı hafifçe döndüre döndüre orta ateşte eritin. Hafifçe renk almaya başlayınca ocaktan alıp 15 saniye kadar daha döndürerek sonrasında bir kaseye alın. İçine buz küplerini atarak eritin ve Buzdolabında 20 dakika kadar soğutun. Soğurken ara ara karıştırmanız iyi olur.
Ayrı bir yerde unu, karbonat ve tuzla karıştırıp bekletin. Toz şekeri, yumurtaları ve vanilyayı mikserle 5 dakika kadar çırpın. Stand mikser kullanıyorsanız "paddle" denilen metal ucu takın. Kenarlardan tekrar katılaşmaya başlamış olan tereyağını ve esmer toz şekeri yumurtalı karışıma ilave ederek karıştırın. Üzerine unlu karışımı ilave edin ve çok kısa süre karıştırın. (Un ilave edildikten sonra çok az karıştırmak gerekiyor ki fazla gluten açığa çıkmasın) Çikolata parçalarını da ekleyin ve çok kısa süre daha karıştırın. Stand mikser kullanmayacaksanız unu ve çikolata parçalarını bir kaşık yardımıyla karıştırabilirsiniz. Hazırladığınız hamuru sıkı kapaklı bir kaba alarak buzdolabında en az bir gece dinlendirin.
Kurabiyeleri pişirmek istediğinizde fırını 160 derecede ısıtmaya başlayın. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine buzdolabından çıkardığınız hamurdan bir dondurma kaşığı ile parçalar alıp aralıklı olarak yerleştirin. Dağınık görünmeleri önemli değil, hatta daha iyi. Isıtılmış fırında 13-15 dakika kadar pişirin. Tepsiyi fırından aldığınızda kurabiyeleri 5-10 dakika kesinlikle ellemeyin çünkü çok yumuşak olacaklar ve şekillerini kaybedebilirler. 5-10 dakika sonra kurabiyeleri tel ızgara üzerine alarak soğutun ve sonra tadını çıkarın. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok: