29 Mayıs 2020 Cuma

Heidi Ekmekleri (Pretzel Bun - Laugenbrot )



Çocukken Heidi çizgi filmini izleyip de büyükanne için sakladığı ekmekleri hatırlamayan yoktur sanırım. Yıllar sonra bu ekmekleri yapıp yiyince Heidi'nin ne kadar haklı olduğunu anladım. Harika bir rengi, tadı ve dokusu olan ekmeklere evdekiler de bayıldı. Hatta oğullarım neden daha fazla yapmadığım için kızdılar. :)

Özellikle Almanya, Avusturya, İsviçre civarlarında yapılan bu ekmeklere tadını ve dokusunu veren en önemli nokta fırınlanmadan önce alkali suda haşlanmaları. Aslında orijinalinde ekmekler küllü suda haşlanıyorlar ve bu nedenle isimleri "laugenbrot" olarak da anılıyor. Ama ev ortamında daha kolay ve güvenli olduğundan karbonatlı suda haşlayarak da çok iyi sonuç alınıyor. Ekmeklerin hamur halde haşlanacak olmaları sakın gözünüzü korkutmasın. Özellikle tartısı olanlar verdiğim gram ölçüleri kullanırlarsa ölçülerin tam tuttuğunu görecekler. İşlenmesi, şekillendirmesi oldukça kolay bir hamur.

Ekmekleri sade yapabileceğiniz gibi, üzerlerine öğütülmemiş tuz ya da susam serpebilirsiniz.



Malzemeler: (Gram ölçüler tam geliyor, 200ml'lik bardakla ölçerseniz hamur ele çok yapışmayacak fakat yumuşak kalacak şekilde unu ayarlamalısınız.)
Ön mayalanma için:
150 gram un (1 su bardağı + 1 dolu çorba kaşığı)
270 ml ılık su (yaklaşık 1,5 su bardağı)
20 gram yaş maya (ya da 1 paket instant maya)
1 çorba kaşığı bal

Ön mayalanma için yukarıdaki malzemelerin tamamını yoğurma kabına ya da mümkünse stand mikserin haznesine alın. Homojen hale gelene kadar karıştırıp üzerine streçle kapatarak ılık ortamda 1 saat mayalanmaya bırakın.

Ana Hamur için:
350 gram un (3 su bardağı)
30 gram yumuşak tereyağı (1 dolu çorba kaşığı)
10 gram tuz (1 tatlı kaşığı)

Ön mayalanması tamamlanmış malzemelerin üzerine ana hamur malzemelerinin tamamını ekleyip homojen bir hamur elde edene kadar yoğurun. Oldukça yumuşak ama ele çok yapışmayan bir hamur olacak. Yine üzerini streçleyerek 1 saat daha mayalanmaya bırakın. Mayalanan hamurunuzdan yaklaşık 100 gramlık bezeler ayırın. Tartınız yoksa hamuru 8 eşit parçaya ayırabilirsiniz. Her bir bezeyi içine doğru katladıktan sonra üzeri pürüzsüz bir şekil alana kadar elinizle yuvarlayın ve yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizin. İsterseniz hafifçe oval şekil de verebilirsiniz. Temiz bir mutfak beziyle bezelerin üzerini örtüp yarım saat daha mayalandırın.

Haşlama için:
1,5 litre su
2 çorba kaşığı karbonat

1,5 litre suyu uygun bir tencereye alıp kaynatın. Kaynayan suya karbonatı ekleyin. Bu arada fırınınızı da 200 derecede ısıtmaya başlayın. Mayalanmış olan bezelerinizi kaynamakta olan karbonatlı suya atıp her iki yüzünü çevirerek 30-40 saniye kadar haşladıktan sonra kevgir yardımı ile suyunu süzerek tekrar yağlı kağıt üzerine alın. Aynı anda en fazla 2-3 adet bezeyi haşlayabilirsiniz.

Haşlayıp yağlı kağıt üzerine aldığınız bezelerin üzerine istiyorsanız öğütülmemiş tuz ya da susam serpebilir ya da sade bırakabilirsiniz. Her bir bezenin üzerine keskin bir bıçak ya da temiz bir jilet ile 2 paralel kesik ya da çarpı şeklinde kesik attıktan sonra 200 derecede ısınmış statik fırında, alt-üst ayarda 20 dakika kadar pişirin. Fırından alınca ekmekleriniz zaten yumuşak olacaklar ama daha da yumuşak olmalarını isterseniz temiz bir mutfak havlusuna sararak ılınınca servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!



Hiç yorum yok: