16 Mayıs 2020 Cumartesi

Yaş Mayalı Ramazan Pidesi





Bu yıl virüs nedeniyle herkes Ramazan ayını evlerinde geçirdiğinden internette çeşit çeşit ekmek ve pide tarifleri dolaşıyor. Ben de önceden sık sık evde ekmek yapıyor olsam da 2 aydır tüm ekmeklerimi ve pidelerimi evde yapıyorum. Her zaman daha iyisini bulabilme çabasıyla sürekli farklı denemeler de yapıyorum.

Bu süreçte instant maya ile, evde kendi hazırladığım maya ile, sütlü, sütsüz, beyaz un ile, farklı çeşit unlarla, değişik teknikler kullanarak bir çok tarif denedim. Ev mayası daha fazla zaman gerektirdiğinden hamuru bir gün önceden hazırlayıp, katlamalarını yapıp, gece buzdolabında bekletip ertesi gün tekrar şekil verip mayalandırıp pişiriliyor. Instant maya ile hızlı sonuç alınsa da yaptığım pideler daha çok pastane pidesi dokusunda olup, istediğim fırın pidesi dokusuna tam yaklaşamıyordu.

Geçenlerde markette Pakmaya'nın 500 gr'lık yaş mayasını görünce, ev mayamı bekleyemeyeceğim acil durumlar için yaş maya almaya karar verdim. Tabi tümünü kısa sürede kullanamayacağım için mayayı her biri 42 gramlık 12 eşit parçaya böldüm ve tek tek streçle sararak bir kısmını buzdolabına, bir kısmını dondurucuya kaldırdım. Sonra Pakmaya'nın YouTube kanalında hazırladıkları Ramazan pidesi tarifini gördüm. 2-2,5 saat gibi kısa bir sürede, hiç yoğurulmadan hazırlanan çok pratik bir tarif olduğunu görünce bir de bu tarifi denemek istedim. Hamuru aynı tarifteki gibi hazırladım. Üzerine sürülen ve fırıncıların şifa ya da bulamaç diye adlandırdıkları sosu kendi bildiğim gibi yaptım.

Sonuçta bugüne kadar yaptığım en iyi Ramazan pidesini elde ettim. Tarif o kadar pratik ve hızlıydı ki, bu kadar iyi sonuç almayı açıkçası beklemiyordum. Bu yıl internette zaten çok farklı tarifler olduğundan Ramazan pidesi tarifi paylaşmayı düşünmüyordum ama bu tarifi paylaşmasam olmazdı. İsterim ki herkes yapsın ve yesin. Şimdiden afiyet olsun.


Malzemeler:
1 kg un
2 silme tatlı kaşığı tuz
1 paket Pakmaya yaş maya (42 gram)
700 ml ılık su (3,5 su bardağı)

Şifa ya da Bulamaç için:
1 tepeleme tatlı kaşığı un
2 çorba kaşığı su
1/4 su bardağı kaynar su

Tabanına serpmek için:
mısır unu

Üzeri için:
susam
çörekotu

Unu yoğurma kabına alın. Üzerine tuzu ekleyip karıştırın. Üzerine yaş mayayı ufalayarak tekrar karıştırın. 700 ml ılık suyu azar azar ilave ederek spatula ya da mikserin hamur uçlarıyla çırparak cıvık bir hamur oluşturun. Avuçlarınızı zeytinyağı ile yağlayıp hamuru yağlı ellerinizle toparlayın ve temiz bir kaba alıp üzerini örterek 1 saat kadar mayalanmaya bırakın.

Mayalanan hamuru un serpilmiş tezgaha alıp kenarlardan ortaya doğru katlayarak hafifçe gazını alın ve iki eşit beze oluşturun. Yuvarladığınız bezeleri un serpilmiş tezgaha ya da tepsiye alıp üzerlerini örterek yarım saat kadar daha mayalanmaya bırakın.

Bu arada üzerine sürülecek şifa için unu tel çırpıcı yardımıyla 2 çorba kaşığı su ile çırparak karıştırın. Üzerine ölçülü kaynar suyu ekleyip iyice karışana kadar çırpın ve ılınmaya bırakın.

Fırını 230 derecede ısıtın. Fırın tepsisine yağlı kağıt serip mısır unu serpin. Mayalanmış olan ilk bezeyi tepsiye alıp elinizle yayarak pide büyüklüğünde genişletin. Üzerine elinizle şifadan alıp her tarafına güzelce yayın. Parmak uçlarınızla pidenin üzerine şekil verin. Susam ve çörekotu serptikten sonra ısınmış olan fırında alt-üst ayarda fansız olarak 20 dakika kadar pişirin. İlk pidenizin çıkmasına yakın diğer bezeyi de aynı şekilde hazırlayın. Pideleri tek tek pişirirseniz daha iyi sonuç alırsınız. Kızaran pidenizi fırından alınca hemen bir mutfak havlusuna sararsanız yumuşacık olacaktır. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok: