5 Kasım 2013 Salı

Hasan Paşa Köftesi


Hasan Paşa Köftesi şık sunumu ve nefis lezzetiyle özellikle misafir menülerinde hazırlanabilecek klasik fakat gösterişli bir tarif. Bir gün mutlaka denemelisiniz.

Malzemeler:
1 kg. dana kıyma (tranç olabilir)
4 dilim bayat ekmek içi
1 tane kuru soğan
Bir kaç dal maydanoz
2 diş sarımsak
Tuz, karabiber, kimyon, pul biber
2 kaşık zeytin yağı
2 kaşık su

Mantar sosu için:
1 paket mantar (400 gr'lık) ya da bir küçük kavanoz doğranmış mantar konservesi
1 küçük soğan
2-3 dal maydanoz
Karabiber, tuz

Soğanlar az zeytinyağında hafifçe çevrilir, mantarlar eklenip birlikte sotelenir. Baharatlar ve maydanoz eklenip karıştırılır.

Püre için:
2 tane iri patates
1 kaşık tereyağı
1 çay bardağı süt
tuz, karabiber, muskat rendesi

Patatesler haşlanıp iyice ezilir. Bir tencereye alınır, kısık ateşte karıştırarak azar azar süt ve tereyağı eklenir. Kıvam alınca altı kapatılıp baharatları eklenir ve karıştırılır. 

Sosu için:
2 tane sivribiber
5-6 tane domates
2 diş sarımsak
tuz, karabiber
1 tatlı kaşığı toz şeker

Az zeytinyağında sarımsaklar ve ince doğranmış biberler hafifçe sotelenir. Küp doğranmış domatesler ve baharatlar eklenerek bir kaç dakika kaynatılır.

Köftenin malzemeleri bir kaba alınarak yoğurulduktan sonra buzdolabında 1 saat kadar dinlendirilir. Yağlanmış bir fırın tepsisine istenilen büyüklüğe göre alınan kıyma parçası çanak şekli verilerek yerleştirilir. Köfteleri porsiyonluk yapabileceğiniz gibi küçük küçük de hazırlayabilirsiniz. Yalnız pişerken boyutlarının bayağı küçüleceğini dikkate almanızda fayda var. Üstlerine fırça ile biraz sıvı yağ sürülen köfteler, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir. Köfteler piştikten sonra hazırlanan domates sosu tepsinin tabanına yayılır. Köfteler sosun üzerine oturtulur. İçlerine önce mantarlı sos konulur. Sonrasında mantarların üzerine patates püresi yerleştirilir. İsterseniz benim yaptığım gibi püreyi krema sıkma torbasıyla sıkarak şekillendirebilirsiniz. Pürenin üzerine 1 dilim kaşar peyniri konur. İsteğe göre bir parça domates ve biber kürdanla üzerine takılır. Üzeri kızarana kadar tekrar fırına verilir. Soğutmadan servis yapılır. Afiyet olsun! 


Hiç yorum yok: