18 Aralık 2012 Salı

Talaş Böreği



Hazırlaması biraz zahmetli ve vakit alan ama tadına doyulmayan bir talaş böreği tarifi bu. Bu kadar güzel olmasını ise büyük ölçüde arasında kullanılan özel yağ "Biskin"e borçlu.

Malzemeler:
3 çorba kaşığı yoğurt
3 çorba kaşığı zeytinyağı
1 çorba kaşığı sirke
1 bardak su
tuz
un
Arası için:
Biskin yağı (eritmeden kullanılır)
İçi için:
300 gr. dana sote
1 küçük kavanoz garnitür
2-3 adet soğan
1 kaşık biber salçası
2 kaşık sıvı yağ
Karabiber, kekik, pulbiber

İçi için sotelik doğranmış dana eti tavada yumuşayana kadar pişirilir. Gerekirse arada kaynar su eklenir. Piyazlık doğranan soğanlar sıvıyağda salça ile birlikte kavrulur. Etler ve garnitür eklenir ve karıştırılır.
Hamur için tüm malzemeler karıştırılarak hamur yoğrulur ve ikiye ayrılır. Her bir parça ayrı ayrı açılıp üzerine bolca Biskin yağı sürüldükten sonra her bir kenarı ortaya doğru katlanarak buzdolabına kaldırılır. Saat başı çıkarılıp tekrar açılır, üzerine biskin sürülüp katlanarak buzdolabına kaldırılır. Toplam 3 kere bu işlem yapıldıktan sonra hamur 0,5cm kalınlığında açılır. 10x10 cm'lik karelere bölünür. Bir parçadan 9 kare çıkacaktır. Ortaya iç malzemesi konulup karşılıklı köşeler ortada toplanarak hamur kapatılır ve ters çevrilerek tepsiye dizilir. Üzerlerine yumurta sarısı sürülerek az ısıtılmış fırında 170 derecede pişirilir. Afiyet olsun!



2 yorum:

Neslihan dedi ki...

Merhaba
Bu biskin yağı özel yöresel bir yağmıdır. Nereden bulunur?

Zeynep dedi ki...

Yağ oranı yüksek, su oranı az özellikle pastaneler tarafından kullanılan bir yağdır. Pasta, pastane malzemeleri satan yerlerde bulunuyor. Internet üzerinden de satan yerler var sanırım. En büyük sorun 10 kg.lık ambalajda satılması. Bir kaç arkadaş toplu alıp paylaşılabilir belki.