28 Mart 2022 Pazartesi

Patatesli Kır Pidesi



Yumuşacık ve lezzetli hamuru ile bu kır pidelerini herkes severek yiyecek. Tabi isterseniz farklı iç malzemeler de kullanabilirsiniz. Açması, şekil vermesi çok kolay. Videolu tarifini de aşağıya ekliyorum.

Malzemeler:
Hamuru için:
2 bardak ılık süt
1 bardak ılık su
2 çorba kaşığı toz şeker
1 paket instant maya
2 yumurta akı (sarıları üzeri için ayrılacak)
3/4 bardak sıvıyağ (zeytinyağı ile ayçiçek yağını karıştırabilirsiniz)
6-7 bardak un 
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
4 patates 
1 kuru soğan
1 çorba kaşığı biber salçası
Tuz, karabiber
Pul biber, toz kırmızı biber

Hamuru hazırlamak için ılık süt, su, şeker ve maya bir kaba alınıp 1-2 kez karıştırılarak ılık ortamda ön mayalanma için 15 dakika kadar bekletilir. Kabaran mayanın üzerine diğer malzemeler de eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur. Toparlanan hamur üzeri örtülerek ılık ortamda 1 saat kadar mayalandırılır. 
İç harcı için patatesler haşlanıp ezilir. Yemeklik doğranmış kuru soğan az sıvıyağda sotelenir. Salça, patatesler ve baharatlar eklenerek hepsi ocakta biraz daha karıştırılıp homojen hale getirilir. Kenara alınıp ılınmaya bırakılır. 
Mayalanan hamur 16 bezeye ayrılır. Bezelerin üzeri örtülüp 15 dakika kadar daha mayalandırılır. Sonrasında her bir beze tek tek alınıp uzunlamasına açılır. Ortasına uzunlamasına olacak şekilde ılınmış iç harçtan yerleştirilir. İki kenarı ortaya doğru üstüste kapatılır, köşeler de uç uca getirilip şekil verilir. Pidenin üzerine hafifçe bastırarak iyice kapatılır. Ters çevrilerek yağlı kağıt serilmiş tepsiye alınır. Tüm pideler hazırlandıktan sonra üzerlerine yumurta sarısı sürülüp 180 dereceye ayarlanmış fırında kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun!



Hiç yorum yok: