28 Ağustos 2020 Cuma

Etsiz Çiğ Köfte

 


Bildiğiniz gibi etsiz çiğ köfte son yıllarda çok yaygınlaştı. Neredeyse her köşe başında bir çiğ köfteci açıldı. Özellikle evde bir stand mikseriniz varsa çiğ köfteyi kendiniz de kolaylıkla yapabilirsiniz. Hem hijyen endişesi taşımazsınız, hem kendi damak tadınıza göre içeriğinde oynamalar yapabilirsiniz. Aşağıdaki tarifle tadı ve kıvamı tam tutuyor. Denemek isteyenlere önerebilirim. Acı sevenler tarifteki biber salçası ve pul biberi acı kullanabilirler. Sadece isot kullanırsanız hafif bir acılık katıyor. Çok acı isterseniz isotu daha fazla kullanabilirsiniz.

Malzemeler:

1,5 su bardağı esmer çiğ köftelik bulgur
1 su bardağından 1 parmak eksik kaynar su
1 küçük kuru soğan 
1 dolu çorba kaşığı domates salçası
1 dolu çorba kaşığı biber salçası (Acı da kullanabilirsiniz)
1 çorba kaşığı isot
1 çorba kaşığı pul biber
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı kara biber
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
2 çorba kaşığı zeytinyağı
2 çorba kaşığı nar ekşisi
Gerekirse 1 küçük domates rendesi
İsteğe göre bir tutam ince kıyılmış maydanoz

Bulguru mikserin yoğurma kabına alıp üzerine kaynar suyu ekleyin. Üzerini kapatıp 5-10 dakika şişmeye bırakın. Bu arada soğanı olabildiğince ince kıyın. Rendelemek ya da robotta çekmek sulandıracaktır. Bu şekilde yapacaksanız suyunu iyice süzün fakat ben bıçakla kıymanızı öneririm. 

Bulgurunuz biraz kuru gibi görünebilir ama yoğurdukça kıvamını bulacaktır. Maydanoz ve domates rendesi hariç tüm malzemeyi bulgurun üzerine alın ve stand mikserde yoğurmaya başlayın. Ara ara makineyi durdurup kenarda kalan malzeme varsa bir spatula ile sıyırıp tekrar yoğurmaya devam edin. Kıvam almaya başlayınca ara ara küçük bir parça alıp kıvamını ve tadını kontrol edin. Çok kuru ise domates rendesini de ilave edip biraz daha yoğurun. Olmasına yakın kıyılmış maydanozu da ekleyip bir kaç dakika daha karıştırın.

Servis tabağına yıkanmış marul yapraklarını yayın. Hazırladığınız çiğ köfte harcından ceviz büyüklüğünde parçalar alıp elinizde sıkarak şekil verin ve yeşilliklerin üzerine dizin. Tüm çiğ köfteler hazır olduğunda yanında limon dilimleri ile servis yapın. Afiyet olsun!



Hiç yorum yok: