12 Mart 2020 Perşembe

Karpatka



Polonya'ya özgü bir tatlı olan Karpatka, iki eşit tabaka halinde pişirilen choux (şu) hamuru arasına krema yerleştirilerek hazırlanıyor. Bu pasta, Choux hamuru fırında pişerken üzerinde oluşan engebeler Karpat dağlarına benzetildiğinden adını Karpat dağlarından almış. Üzerine serpilen pudra şekeri de dağlardaki karları temsil ediyormuş. Hazırlaması aslında oldukça kolay olan pastanın aşağıda tarifini verdiğim orijinal kremasında çok fazla yumurta var. Yumurta konusunda hassas olanlar ara krema için 2-3 paket hazır puding ya da hazır pastacı kreması da kullanabilirler. Pastanın orjinalinde olmasa da ben yerken arasında muz ya da çilek olsa çok yakışacağını düşündüm. Ya da profiterol yapmak zor geliyorsa bu tarifi yapıp üzerine çikolatalı sos da dökebilirsiniz. Belki artık adı Karpatka olmaz ama tadı çok güzel olacaktır diye düşünüyorum.



Malzemeler: (240 ml'lik bardak ya da cup ile ölçünüz)
1 bardak su
1 bardak un
125 gram margarin
1 dolu çay kaşığı kabartma tozu
1 fiske tuz
5 yumurta
Kreması için:
1 litre süt
1 bardak toz şeker
5 çorba kaşığı un
5 çorba kaşığı mısır nişastası
4 yumurta sarısı
1 paket vanilya
125 gram margarin
Üzeri için: 
Pudra şekeri

Choux hamurunu hazırlamak için önce unu ve kabartma tozunu eleyerek bir kenara alın. Ayrı bir tencerede suyu, margarini ve tuzu margarin eriyip su kaynama noktasına gelene kadar ısıtın. Elenmiş unu ve kabartma tozunu ekleyip sürekli karıştırarak hamuru toparlayın. Bir kaç dakika içinde hamur toparlanıp tencere dibinde çok ince bir tabaka oluşacaktır. Bu durumda tencereyi ateşten alıp hamuru ılınmaya bırakın. Ilınan hamura 5 yumurtayı teker teker ekleyerek mikser ile çırpın. Dikdörtgen ya da yuvarlak iki aynı boy kalıbın tabanına yağlı kağıt serip kenarlarını da yağlayın. Hazırladığınız hamuru iki kalıba eşit şekilde bölerek yayın. Hamurun ince bir tabaka halinde kalması gözünüzü korkutmasın çünkü pişerken çok kabaracaklar. Her iki hamuru 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri altın sarısı renk alana kadar yaklaşık 20-25 dakika kadar pişirin.

Kreması için 1 bardak süte 4 yumurta sarısını, unu, nişastayı ve vanilyayı ekleyip karıştırın. Kalan sütü tencereye alıp şekeri ekleyin. Şeker eriyinceye kadar ısıtın. Sonrasında hazırladığınız diğer yumurtalı karışımı bir yandan karıştırarak yavaş yavaş ekleyin. Çırpıcı ile sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. Kıvam alınca tencerenin altını kapatıp kremanın üzerini kurumaması için streç filmle örtün ve soğumaya bırakın. Krema ılınınca oda sıcaklığındaki 125 gr margarini mikserle çırparak kremaya ekleyin.

Pastaya son halini vermek için hamurları pişirmekte kullandığınız kalıplardan birinin tabanına kenarları kalıptan dışarı taşacak şekilde yağlı kağıt serin. Pişmiş hamurun bir tanesini kalıbın dibine yerleştirin. Hazırladığınız kremayı üzerine yayıp ikinci hamuru da kremanın üzerine yerleştirin. Bu şekilde buzdolabında en az bir saat beklettikten sonra kenardan taşan kağıtlardan tutup kaldırarak pastayı servis tabağına alın. Üzerine pudra şekeri serperek servis yapın. Afiyet olsun!

Pratik ipucu: Hamurları pişirirken kelepçeli kalıp kullanırsanız, pastaya son şeklini verirken servis tabağının üzerine kelepçeli kalıbın sadece çemberini koyup pastayı içinde hazırlarsınız. Servisten önce sadece çemberi almanız yeterli olacaktır.

Hiç yorum yok: