13 Ocak 2019 Pazar

Orijinal San Sebastian Cheesecake



San Sebastian Cheesecake tarifleri uzun zamandır internette dolaşıyor ve çok fazla deneniyor. Soranlar da olunca artık ben de yapmak istedim. İnternette çok çeşitli tarifler var. Detaylı püf noktaları, eklenen farklı malzemeler...

Tarifin orijinali artık herkesin bildiği gibi İspanya San Sebastian'daki Restaurante La Vina'dan çıkmış. Ben de La Vina restoranın sahibinin yayınladığı videodan aldığım orijinal tarifi birebir uyguladım. Öyle anlatıldığı gibi çok detaylı ve zor bir tarif değil. Aksine mutfakta acemi olanlar bile kolayca yapabilirler. Tüm malzemeleri kaşıkla karıştırıp kalıba döküyorsunuz o kadar. Aşağıdaki videomu da izleyebilirsiniz. Tarifte bol yumurta kullanıldığından eğer yumurta kokusuna hassassanız vanilya ya da limon kabuğu ekleyebilirsiniz. Ben bu halini sevdim. Özellikle buzdolabında 1 gece soğutulunca daha lezzetli oluyor. İşte La Vina restoranın sahibinin anlatımından aldığım orijinal San Sebastian Cheesecake tarifi:

Malzemeler:

1 kg. krem peynir (Ben Pınar Beyaz kullandım)
7 tane yumurta
400 gr toz şeker
1,5 dolu kaşık un
500 ml krema

Öncelikle çırpma kabına aldığınız krem peyniri homojen hale getirmek için mikserle çırpın. Üzerine 7 yumurtayı kırıp kaşıkla karıştırın. 400 gr toz şekeri ekleyip onu da kaşıkla karıştırın. Unu ekleyip karıştırdıktan sonra kremayı da ekleyin ve hepsi homojen kıvama gelene kadar kaşıkla karıştırın.

28 cm çapındaki kelepçeli kalıba elinizde buruşturup ıslattığınız yağlı kağıdı kalıbın kenarlarını da kaplayacak şekilde yayın. Hazırladığınız karışımı kalıba boşaltıp 200 derecede önceden ısıtılmış fırında 40 dakika kadar pişirin. Fırınınıza göre pişme süresi değişiklik gösterebilir. Üzeri istediğiniz renge gelene kadar takip edin. Unutmayın ki bu tatlıya lezzetini veren üst tabakasının iyice kızarmasıyla Maillard reaksiyonu sonucu ortaya çıkan nefis tat. Pişme süresi boyunca fırının kapağını açmayın. Süre sonunda fırını kapatıp kapak kapalı halde 15 dakika kadar bekletin. Sonrasında kapağı yarım açarak 15 dakika daha soğutun. Oda sıcaklığında en az 4-5 saat beklettikten sonra servis yapabilirsiniz. Ya da 1 gece buzdolabında bekletip soğuk servis edebilirsiniz.

Kalıptan kolay çıkması için kelepçeli kalıp kullanmanız önemli. Afiyet olsun!




Hiç yorum yok: