22 Kasım 2015 Pazar

Ispanaklı Çok Katlı Börek


Çıtır çıtır nefis bir el açması börek için bu tarifi mutlaka deneyin. Çok katlı fakat kolay açılıyor. Farklı iç malzemelerle de yapabilirsiniz. 

Malzemeler: 
1 bardak süt
1 bardaktan 2 parmak eksik zeytinyağı
1 yumurta 
1 paket kabartma tozu 
1 tatlı kaşığı tuz 
4,5 bardak un
Açmak için:
Bol nişasta
İç harç için:
1 küçük soğan 
1 bağ ıspanak
1 kaşık galeta unu
100 gr beyaz peynir 
Tuz, kırmızı biber
Üzeri için:
1 bardak fındık yağı

İç malzeme için küp doğranmış soğanı az sıvıyağda kavurun. Ispanağı ekleyip kavurmaya devam edin. Tuzunu ve kırmızı biberi ilave edin. Kenara alıp ılınmaya bırakın. Hafif ılınınca galeta ununu ve beyaz peyniri ekleyip karıştırın.
Hamur malzemeleri karıştırılıp yumuşak bir hamur yoğrulur. Hazırlanan hamur 24 bezeye ayrılır. Bezelerin 12 tanesi bol nişasta ile çay fincanı tabağı büyüklüğünde açılarak araları bolca nişastalanıp üst üste konulur. Diğer 12 beze de aynı şekilde hazırlanır. Üst üste yerleştirilen 12 hamur hep birlikte açılarak tepsi boyutuna getirilir. Yağlı ka serilmiş tepsiye yerleştirilir. Üzerine istenen iç harç konulur. Kalan bezeler de aynı büyüklükte açılıp iç malzemenin üzerine kapatılır. Börek dilimlenir. Kesilen yerlere tatlı kaşığı ile fındık yağının yarısı dökülür. Üzerine biraz yağ yayılır. Isıtılmamış fırında 180°'de hamur biraz kabarana kadar pişirilir. Hamur kabarmaya başlayınca kalan fındık yağı yine kesilen yerlere kaşık yardımıyla dökülür. Üzeri kızarana kadar pişirilir. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok: