29 Nisan 2015 Çarşamba

Ortanca Çiçeği Bezeler


Bahar aylarına yakışan bu güzel renkli ortanca çiçeğini anımsatan bezeleri dün internette bir sitede gördüm ve hemen denemek istedim. Beze ya da mereng sıkça yapılan, az malzemeli kolay bir tatlı olmasına rağmen bu şekilde yapılması değişik geldi. Tadı, kıvamı da nefis oldu. Beze (mereng) seviyorsanız deneyin. 


Malzemeler: 
4 adet yumurta akı
200 gr toz şeker (yaklaşık 240 ml'lik 1 bardak)
1 fiske tuz
1 poşet vanilya
Pembe, mavi ve mor jel gıda boyası

Yumurta aklarını, toz şekeri ve tuzu metal ya da cam bir kaba alıp çırpıcıyla bir kaç kez karıştırın. Ocakta küçük bir tencerede az miktarda su kaynatın. Çırpma kabındaki yumurta akları ve toz şeker karışımını kaynamakta olan suyun üzerine suya değmeyecek şekilde oturtun ve çırpıcı ile karıştırarak 3-4 dakika tutun. Toz şekerin eridiğinden emin olunca vanilyayı da ekleyin ve karışımı mikserin en yüksek hızıyla hareketsiz ve bembeyaz bir kıvam alana kadar çırpın. Hazırladığınız karışımı üç ayrı kaba eşit miktarda ayırın. Her birini farklı renkte gıda boyası damlatarak karıştırın ve üç renk malzeme elde edin. Her bir rengi ayrı ayrı krema sıkma poşetlerine alın. Bu üç krema sıkma poşetini daha büyük tek bir krema sıkma torbasının içine yerleştirin. Büyük sıkma poşetinin ucuna kapalı yıldız şeklindeki krema sıkma ucunu takın. Pişirme kağıdına bir su bardağının ağzını kullanarak daireler çizin. Pişirme kağıdını ters çevirip fırın tepsisinin üzerine yerleştirin. Krema sıkma torbasını sıkarak aynı anda üç renk gelmesini sağlayın. Daha sonra çizdiğiniz dairelerin içine minik minik krema sıkıp ortanca çiçeği şekli verin. 80 °'de önceden ısıtılmış fırında 2 saat pişirin. Fırının kapağını açmadan önce iyice soğumasını bekleyin. Ortanca çiçeği bezelerinizi yağlı kağıttan ayırıp servis yapabilirsiniz. Afiyet olsun!



İpuçları:
  • Çırpmak için kullanacağınız kap ve çırpıcı uçlarınız temiz ve kuru olmalıdır. Azıcık bile yağ kalıntısı olsa yumurta aklarınız yeterince katılaşmaz.
  • Yumurta aklarını ayırırken içine sarısından 1 damla bile gelmemesine çok dikkat edin yoksa aklarınız yeterince katılaşmaz.
  • Yumurtalarınız oda sıcaklığında olmalıdır.
  • Ocakta kaynar su üzerinde benmari usulü toz şekeri eritirken sürekli karıştırmayı unutmayın ve yumurta aklarının pişmesine yol açacak kadar uzun süre ocakta bırakmayın.
  • Yumurta aklarını yeterince çırptığınızı anlamak için çırpma kabını dikkatlice ters çevirin. Eğer kar halindeki aklar yerlerinden kıpırdamıyorlarsa doğru kıvamı bulmuşsunuz demektir. 
  • Bezeleri yüksek ısıda pişirirseniz renkleri kararabilir, düşük ısıda uzun sürede pişirin.
  • Kurumaları ve daha kıtır olmaları için piştikten sonra fırının kapağı kapalı olarak soğuyana kadar bekletin.
  • Bezeler tamamen soğumadan kağıttan ayırmaya çalışmayın.
  • Hepsini yiyemezseniz ağzı sıkıca kapalı bir kapta aralarına pişirme kağıdı koyarak bir kaç gün saklayabilirsiniz. 



Hiç yorum yok: