23 Mart 2015 Pazartesi

Yüksük Çorbası


Adana'nın en ünlü yiyeceklerinden biri yüksük çorbasıdır. Farklı bir çorba yapmak istediğinizde yüksük çorbasını deneyebilirsiniz. 

Malzemeler:
Mantısı için:
2 bardak un
1 yumurta
1 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Aldığı kadar su
250 gr kıyma
1 kuru soğan
Tuz, karabiber
Çorba için:
1,5 lt kaynar su ( varsa et suyu )
1,5 bardak mantı
1/2 bardak haşlanmış nohut
2 diş sarımsak
1 kaşık biber salçası
1 kaşık domates salçası
1 kaşık tereyağı
Tuz, nane
1/2 limon suyu

Mantının hamuru için unu yoğurma kabına alıp ortasını açın. Yumurtayı, zeytinyağını ve çok az su koyarak hamuru yoğurmaya başlayın. Sert bir hamur olması gerekiyor. Gerekirse azar azar su ekleyebilirsiniz. Hazırladığınız hamuru bezelere ayırıp oklava yardımıyla olabildiğince ince açın. Minik karelere bölün. Kıymayı çok ince doğranmış soğan, tuz ve karabiberle karıştırıp iç malzemeyi hazırlayın. Kıymadan küçük parçalar alıp hamur karelerinin ortasına koyun ve bohça şeklinde kapatın. Unlanmış tepsiye dizin. 
Çorbayı yapmak için sarımsakları ezin ve erittiğiniz tereyağında biraz çevirin. Salçaları ekleyip bir kaç dakika kavurduktan sonra suyunu ekleyin. Tuzunu ayarladıktan sonra kaynamakta olan suya mantıları ve haşlanmış nohutları atın. 10-12 dakika kadar pişince limon suyunu ve naneyi ekleyin. Mantısının piştiğinden emin olunca altını kapatıp 1/2 bardak kadar soğuk su ekleyin. Çorbayı biraz dinlendirip servis yapın. İsteğe göre üzerine tereyağında çevrilmiş kırmızı biber gezdirebilirsiniz. Afiyet olsun! 

Hiç yorum yok: