17 Mart 2015 Salı

Rüzgargülü Poğaça


Rüzgargülü poğaçanın şekillendirmesini instagramda @tatli_esintiler 'de gördüm ve denemek istedim. Eliniz alışınca şekil vermek zor değil. Bugün kursta tarifte biraz değişiklik yaparak denedik. Harika bir hamur elde ettik. Farklı şekillendirseniz de bu hamuru mutlaka yapın. 

Malzemeler:
1 bardak ılık süt
1 kaşık toz şeker
1 paket instant maya
150 gr tereyağı
2 yumurta (birinin sarısı üzeri için ayrılacak)
5 bardak un (azar azar ekleyin)
1 tatlı kaşığı tuz
İçi için:
250 gr kıyma
2 kuru soğan
1 kırmızı kapya biber
1 yeşil biber
1/2 demet maydanoz
1 patates ( çiğ olarak minik küp doğranmış)
Tuz, karabiber, pul biber, kırmızı toz biber

İç malzeme için az sıvıyağda ince doğranmış soğanlarla biberleri kavurun. Kıymayı ekleyip kavurmaya devam edin. Baharatlarını ve maydanozu ekleyin. En son patatesleri ekleyip hepsini birlikte patatesler diri kalacak şekilde pişirin. 
Hamuru için ılık sütü toz şeker ve maya ile birlikte karıştırma kabına alın. 1-2 kez karıştırıp hiç ellemeden ılık ortamda bekleterek ön mayalanma yaptırın. Bu arada oda sıcaklığındaki tereyağı ile 3 bardak unu birlikte ufalarak karıştırın. Maya kabarınca tereyağı ve un karışımının ortasını havuz gibi açın. Yumurtayı, tuzu ve mayalı sütü ekleyerek hamur yoğurmaya başlayın. Gerekirse un ekleyin. Yumuşak bir hamur elde edince üzerini kapatıp biraz mayalanmaya bırakın. Hamurdan 14 tane beze koparıp yuvarlayın. Her bir bezeyi oval şekilde açın. Bir kenarına iç malzemeyi koyup hamurun kenarını ortasına kadar iç malzemenin üzerine kapatın. Kalan kısmı 1'er cm'lik şeritlere kesin. Her bir şeriti döndürerek malzemeli hamurun üzerine sarın. En son hazırladığınız poğaçayı halka şeklinde birleştirin. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp susam serpin. 1/2 saat kadar tepside mayalandırdıktan sonra 100 dereceye ayarlanmış fırında 10 dakika kadar ön pişirme yapın. Sonrasında fırının kapağını açmadan dereceyi 180'e getirip kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun! 




Hiç yorum yok: