9 Şubat 2015 Pazartesi

Kek Yapmanın Püf Noktaları



Blogumdaki keklerin resimlerini ve pişme görüntülerini izleyenlerden sıkça sorular alıyorum. İyi kek yapmanın, kocaman kabarmasının sırrı ne diye. Aslında çoğu kişinin bildiği belli başlı püf noktalar var. Açıkçası bunların bazılarını uyguluyorum, bazılarını uygulamıyorum. Kek yapmaya yeni başlayacak kişiler için bu püf noktalara uymak faydalı olabilir. Eliniz alıştıkça zaten kendinize güveniniz de yerine gelecek ve her geçen gün daha güzel kabaran lezzetli kekler yapabileceksiniz.

İşte benim püf noktalarım:

1- Tüm malzemeler tarifte aksi belirtilmedikçe oda sıcaklığında olmalıdır. Yumurta, süt, vb. ( Bu kurala her zaman uymadığımı itiraf etmeliyim. 😉 )
2- İyi kalitede malzeme kullanmalısınız. Emek veriyorsunuz ve malzeme harcıyorsunuz. Sonucun da iyi olması için orta kalite malzeme kullanmayın. 
3- Keki çırparken öncelikle yumurta ve şekeri çırpmalı, sonra diğer sıvı malzemeleri ekleyerek homojen hale gelene kadar iyice çırpmalısınız. 
4- Sıvı malzemeler iyice karıştıktan sonra unu ve kabartma tozunu ekleyebilirsiniz. 
5- Unu ve kabartma tozunu mümkünse eklemeden önce 2-3 defa elekten geçirin. ( Bunu da her zaman yapmıyorum. ) 
6- Unu ve kabartma tozunu kek karışımınıza ekledikten sonra artık fazla çırpmayın. Sadece karışacak kadar çırpsanız yeter. 
7- Keke eklenecek ceviz, parça çikolata, meyve parçaları gibi malzemeleri en son aşamada ekleyin ve çırpıcı kullanmadan sadece kaşık yardımıyla karıştırın. 
8- Kek kalıbını margarin ile yağlayın, sıvı yağ kullanmayın. Yağı kalıbın her yerine iyice yayın. 
9- Kekleri her zaman soğuk fırına verin, önceden fırını ısıtmayın. 170 dereceye ayarlı turbo fırın çoğu zaman kekinizi sorunsuzca pişirecektir. 
10- Kekiniz pişerken ilk 20 dakika kesinlikle fırının kapağını açmayın. Aslında pişene kadar gerekmedikçe açmasanız iyi olur. 
11- İyice kabarmış ve kızarmış görünse de kekinizi fırından almadan önce bir kürdan yardımıyla pişip pişmediğinden emin olun. Kürdanı kekin herhangi bir yerine batırıp çıkarın. Kürdan temiz çıkarsa kekiniz içini çekmiştir. Kürdana hamur bulaşırsa daha içini çekmemiştir. Bu durumda eğer kekin üzeri kızardıysa dereceyi 140-150'ye kadar düşürüp bir süre daha pişirin. İçi de pişince fırından alabilirsiniz. 
12- Keki fırından aldıktan sonra en az 10 dakika kalıp içinde dinlenmeye bırakın. Hemen çıkarmaya kalkarsanız parçalanabilir. 
13- Keki kalıptan çıkarmadan önce gerekirse kenarlarından bir bıçak yardımıyla kalıptan ayırın. Çok fazla sarsıp zorlamayın, parçalanabilir. 
14- Keki ılınmadan önce kesmeyin. İçini çekmemiş olursa hamurumsu olur. 
15- Sonuncu ama en önemli püf nokta ise sevgiyle, özenle ve keyifle yapılan kekler her zaman daha güzel olur. Mantık öyle söylemese de tecrübeyle sabittir, yaptığınız her türlü yiyeceğe sevginizi katabilirsiniz. 😀💖 

Hiç yorum yok: