20 Ocak 2015 Salı

Şöbiyet


Bugün kursta hazır baklava yufkasından şöbiyet yaptık. Çıtır çıtır ve çok lezzetli oldu. Evde de canımız tatlı çektiğinde yapacağım. Aşağıdaki ölçülerden 12 adet çıktı. Siz daha fazla yapmak isterseniz ölçüyü oranlı olarak çoğaltabilirsiniz.

Malzemeler:
10 tane baklavalık yufka
200 gr eritilmiş tereyağı
Muhallebisi için:
2 su bardağı süt
3 dolu kaşık irmik
1 paket vanilya
Şerbeti için:
2 su bardağı şeker
2 su bardağı su
Araları ve üzeri için:
100 gr antep fıstığı

Şerbet malzemeleri 10 dakika kaynatılıp soğumaya bırakılır. Muhallebisi için süt ve irmik tencereye alınıp koyulaşana kadar karıştırarak pişirilir. Ocaktan alınca vanilyası eklenip karıştırılır ve ılıtılarak kullanılır. 
Baklava yufkalarının tek tek araları tereyağı ile yağlanarak 10 kat üst üste dizilir. Eşit boyda karelere kesilir. (12 eşit parçaya kestik) Ilınmış muhallebi karelerin ortalarına eşit olarak paylaştırılır. Üzerlerine fıstık serpilir ve üçgen şeklinde kapatılır. Tepsiye yerleştirirken açılmasın diye resimdeki gibi uçları birbirinin üzerine gelecek şekilde dizilir. Üzerlerine tereyağı sürülüp 170 derecede önceden ısıtılmış fırında kızarana kadar pişirilir. Ilınmış şerbet, tatlının ilk sıcaklığı geçince üzerine dökülür. Toz antep fıstığı ile süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun!

*İsteğe göre muhallebinin içine 1/2 paket kaymak ilave edilebilir. 

Hiç yorum yok: