10 Ocak 2008 Perşembe

Lazanya...


YemekBiz grubunda bu hafta lazanya konusu çok geçti. Benim de canım lazanya çekti :) Değişik değişik tarifler buldum okudum, okudum, en sonunda kendi tarifimi oluşturdum. Barilla'nın lazanyasını önceden haşlamaya gerek yokmuş. Grupta bu şekilde de güzel olduğu söylenince denemeye karar verdim. Bu şekilde hazırlaması çok daha kolay oluyor. Lazanyalar gayet güzel pişmişti. Yiyenler de tadını çok beğendiler. İşte benim tarifim:
Malzemeler:
8 adet lazanya
Rendelenmiş parmesan peyniri
Etli sos için:
350 gr. dana kıyma
1 adet soğan
2-3 diş sarımsak
1 orta boy havuç
100 gr. mantar (ben konserve kullandım)
3 adet orta boy domates
zeytinyağı
tuz-karabiber
Beşamel sos için:
yarım çay bardağı sıvıyağ
3 kaşık un
1 lt. süt
tuz
İnce kıyılmış soğan ve sarımsağı zeytinyağında öldürün. Rendelenmiş havucu ilave edip biraz daha kavurun. Kıymayı ilave edip etin rengi değişine kadar kavurmaya devam edin. Ufak küpler halinde doğranmış mantarları ve yine ince ince doğranmış domatesleri ekleyin. Tuzunu ve karabiberini ayarlayıp suyunu çekene kadar orta ateşte pişirin.
Beşamel sosu hazırlamak için sıvıyağda unu kavurun ve topak kalmayacak şekilde karıştırarak sütü ilave edin. Kıvamını bulmasına yakın tuzunu ayarlayın ve altını kapatın. Dikkat: Barilla'nın lazanyası önceden haşlanmadığı için beşamel sosun kıvamının normalden biraz sulu olması gerekiyor!
Yağlanmış fırın kabına önce bir miktar beşamel sos koyun. Üzerine yanyana 2 yaprak lazanya yerleştirin. Lazanyaların üzerine sırasıyla 1 kat kıymalı sos, 1 kat beşamel sos ve rendelenmiş parmesan peyniri koyun. Daha sonra 1 kat daha lazanya ve sırayla diğer malzemeleri yerleştirerek devam edin. Son lazanyaları koyduktan sonra en üste yine sırayla kıymalı sos, beşamel sos ve parmesan peyniri koyup 200 derecede önceden ısıtılmış fırında yaklaşık 20 dakika boyunca üzeri kızarana kadar pişirin. Afiyet olsun!!
Not: Malzemeleri yerleştirmeye başlamadan önce göz kararı 4'e bölerseniz her kata eşit dağılım yapabilirsiniz. Beşamel sos için 5'e bölmeniz gerekiyor.

Hiç yorum yok: