4 Mart 2022 Cuma

Yufkalı Kebap

 


Hazırlaması çok kolay, servisi pratik, lezzeti ise harika olan yufkalı kebap tarifini ben sık sık yapıyorum. Aşağıda verdiğim şekil tarifin en basit hali. İsterseniz yufkaları sarmadan önce dil peyniri rendesi, kızartılmış patlıcan ya da kabak dilimleri gibi ek malzemeleri de kıymanın altına yayıp o şekilde rulo yapabilirsiniz. Çeşitlendirmek sizin damak tadınıza kalmış. 

Malzemeler:
2 yufka
700 gram kıyma
1 büyük kuru soğan 
2-3 diş sarımsak
1 kapya biber
1 tutam maydanoz
1 yumurta
2 çorba kaşığı galeta unu
tuz, karabiber, kimyon, pul biber
Islatmak için:
1/2 bardak sıvıyağ
Domates sos için:
2 diş sarımsak
1küçük kutu domates püresi 
1 tutam tuz
1 tutam şeker
Kuru fesleğen (isteğe bağlı)
Servis için:
Yoğurt

Soğan, sarımsak, kapya biber ve maydanoz robotta çekilip kıymanın üzerine alınır. Yumurta, galeta unu ve baharatları eklenip iyice karışana kadar yoğurulur. İlk yufka serilir ve sıvıyağ ile yağlanır. Kenarından ortaya doğru 1/3'ü kadar katlanır. Katlanan kısım da tekrar yağlanır. Hazırlanmış olan kıymalı harcın yarısı yufkanın katlanmış kenarına yayılır. Yufkanın kenarları da kapatılarak rulo şeklinde sıkıca sarılır. Diğer yufka da aynı şekilde hazırlanır. Hazırlanan rulolar iki parçaya kesilip tepsiye dizilir. Streçle kapatılıp 1-2 saat buzdolabında bekletilir. Pişirmeden önce rulolardan 2 parmak kalınlığında dilimler kesilerek fırın tepsisine dizilir. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında önce 10 dakika pişirilir. Sonra fırının derecesi 180'e düşürülüp pişirmeye devam edilir. 15 dakika kadar daha pişince kebaplar tersyüz edilip diğer yüzü de kızarana kadar pişirilir. 

Kebaplar pişerken domates sos hazırlanır. Ezilmiş sarımsaklar zeytinyağında hafifçe kavrulur. Üzerine domates püresi eklenir. Tuzu, şekeri ve fesleğeni de ilave edilerek hafifçe kıvam alana kadar pişirilir. 

Alternatif olarak sarımsakları kavurduktan sonra 1 kaşık salçayı da hafifçe kavurup üzerine 2-3 domates rendesi ve baharatları ekleyerek fazla suyunu çekene kadar pişirerek de sos hazırlayabilirsiniz. 

Fırından çıkan kebaplar servis tabağına alınıp üzerine domates sos gezdirilir ve yanında yoğurt ile servis yapılır. Afiyet olsun! 



Hiç yorum yok: