29 Mart 2013 Cuma

Profiterol



Yapımı biraz vakit alsa da ev yapımı profiterol nefis oluyor. Sadece görüntüsü bile insanda iştah uyandırıyor. Hazır olanlardan farkı yumurtasız kreması....

Malzemeler:
Hamur için:
1 su bardağı su
125 gr margarin
1,5 su bardağı un
4 yumurta

Su ve margarin kaynatılır. Un ilave edilip çırpıcı ile hızlı şekilde karıştırılır. Tencerenin altı ince bir kabuk bağlayınca ateşten alınır. Ilınınca yumurtalar teker teker eklenip bir yandan mikserle çırpılır. Hazırlanan hamur krema sıkma torbasına doldurulur ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıkılır. Önceden ısıtılmış fırında 200 derecede pişirilir. Piştikten sonra fırının kapağı açılmadan bekletilerek soğutulur.

Pastacı kreması:
2,5 bardak süt
1 bardak şeker
3-4 kaşık dolusu un
1 paket vanilya
1 paket (2 poşet) krem şanti
1/2 bardak süt

Süt, şeker ve un bir tencereye alınarak orta ateşte hızlı hızlı karıştırılarak pişirilir. Üztü göz göz olunca altı kapatılır. Vanilya eklenip karıştırlır. Krema soğuduktan sonra krem şanti yarım bardak süt ile hazırlanıp krema ile karıştırılır.

Çikolata sosu:
200 ml süt
130 gr toz şeker
20 gr kakao
10 gr mısır nişastası ( nişastayı açmak için 65 ml su)
200 gr bitter çikolata ( benmari usulü eritilecek)
50-100 ml kutu krema

Su ve toz şeker kaynatılır. Üzerine kakao ve suyla açılmış nişasta eklenip sürekli karıştırılarak pişirilir. Üzeri göz göz olmaya başlayınca altı kapatılır. Eritilmiş çikolata ilave edilip karıştırılır. Sonrasında krema ip gibi ince şekilde akıtılıp bir yandan karıştırılır. Sos istenen kıvama gelene kadar krema eklenir.

Fırında soğutulmuş profiterol toplarının alt kısımları küçük parmakla ya da ince bir krema sıkma ucuyla delinir. Krema, sıkma torbasına doldurulur ve profiterol toplarının içine sıkılır. Servis tabağına alınan profiterollerin üzerine çikolata sosu gezdirilerek servis yapılır. Afiyet olsun!

Hiç yorum yok: