21 Mart 2013 Perşembe

Gül Bahçesi



Bu ekmeğin resmini Pinterest'te görür görmez yapmak istedim. Aslında basit mayalı hamurdan yapılan ekmek ile poğaça arası bir tat bu. Ama görüntüsü iştah açıyor ve yeme isteği uyandırıyor. Üstelik o kadar yumuşacık ki, yerken kendinizi durdurmakta zorlanabilirsiniz :) Aşağıdaki fotoğraflarda yapılış aşamalarını adım adım görebilirsiniz. Denemeye değer bir tarif!

Malzemeler:
250 ml süt
2 kaşık toz şeker
1 paket instant maya
2 yumurta
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 çay kaşığı sirke ya da limon suyu
1 çay kaşığı tuz
500 gr kadar un
Araları için:
75 gr. Eritilip soğutulmuş margarin ya da tereyağı
Üzeri için:
1 yumurta sarısı
2 kaşık süt
Susam

Ilık süt, toz şeker ve mayayı bir kaba alıp bir kere karıştırın ve ılık ortamda kabarana kadar hiç ellemeden ön mayalandırma yapın. Mayanız hazır olduğunda diğer malzemeleri de ekleyin ve hamuru yoğurun. Elinize yapışmayan bir hamur elde ettiğinizde hamuru 8 eşit bezeye ayırın. Her bir bezeyi 3 mm kalınlığında dikdörtgen şeklinde açın. Açtığınız dikdörtgenlerin üzerine eritip soğuttuğunuz yağı sürün ve iki dikdörtgeni üst üste koyup uzun kenarından başlayarak rulo yapın. Diğer parçalara da aynı işlemi uygulayın. Elinizde 4 parça rulo olacak. Bu ruloların her iki ucundan yaklaşık 4 cm genişliğinde parçalar kesip, kestiğiniz düz kenarlar alta gelecek şekilde kenara alın. Ruloların kalan orta kısımlarını 4 eşit üçgene bölün.

Toplamda elinizde 8 gül şeklinde, 16 üçgen şeklinde parça olacak. 26-28 cm çapında yağlanmış bir kalıba ya da çember kullanacaksanız yağlı kağıt serilmiş bir tepsiye parçaları yerleştirin. Önce merkezden başlayarak gülleri dizin, etrafına da üçgenleri. Bekletmeden üzerine yumurta sarısı ve süt karışımını sürün ve susam serpin.

Ilık ortamda mayalanmaya bırakın. Hamur iyice kabardığında fırına yerleştirin ve fırını 100 dereceye ayarlayarak 10 dakika kadar ön pişirme yapın. Sonrasında fırın kapağını hiç açmadan dereceyi 170'e ayarlayın ve üzeri kızarana kadar pişirin. Kısa sürede mis gibi kokular evinizi saracak. Afiyet olsun!








Hiç yorum yok: