2 Mayıs 2022 Pazartesi

En Güzel Fıstıklı Kadayıf

 


Fıstıklı kadayıf şerbetli tatlılar içinde en sevdiklerimden biri. Daha önce de farklı bir kadayıf tarifi vermiştim ama bu tarif tam ölçülü ve önemli püf noktaları içeriyor. Evde kadayıf yapmak isteyenler bu tarifi gözü kapalı deneyebilirler. 40 cm çapında tepsi bu malzemeye tam geliyor. Daha önce yaptıklarım kalın olmuştu. Kadayıfı doğrayınca daha güzel sıkıştırılıyor ve böylece daha güzel görünüyor. Şerbet az gibi görünebilir ama tam geliyor. Tatlı şerbet içinde yüzüp yumuşamıyor. Videolu tarifi de aşağıya ekliyorum. İşte malzemeler: 

Malzemeler:
500 gram çiğ kadayıf
250 gram tereyağı
200 gram fıstık
Şerbeti için:
3,5 bardak şeker 
3,5 bardak su
1 tatlı kaşığı limon suyu 

Önce şerbeti için su ve şeker tencereye alınıp kaynamaya bırakılır. Yaklaşık 10 dakika sonra 1 tatlı kaşığı limon suyu eklenir ve 1-2 dakika daha kaynatılıp kenara alınır. 

Kadayıflar önce elle biraz açılır. Bıçakla yaklaşık 1 cm genişliğinde doğranıp geniş bir tepsiye alınır. Üzerine eritilmiş tereyağı eklenip karıştırılır. Yağlanmış kadayıf iki eşit parçaya ayrılır. 40 cm çapında bir tepsiye kadayıfın yarısı yayılır. Başka bir tepsi ile üzerine kuvvetlice bastırılarak düzeltilip sıkıştırılır. 200 gram kırık fıstık kadayıfın üzerine yayılır. Yağlanmış kadayıfın diğer yarısı fıstıkların üzerine yayılır ve yine bir tepsi ile bastırılıp sıkıştırılır. 180°’de önceden ısıtılmış fırına verilir. Üzeri kızarınca fırından alınıp başka bir tepsi yardımı ile ters çevirilir. (Benim aynı boyda tepsim olmadığından büyük bir kesme tahtasına yağlı kağıt serip onunla birlikte çevirdim. Sonrasında yağlı kağıtla tekrar tepsiye alıp yağlı kağıdı altından çektim.) Tekrar fırına verilir. Üzeri iyice kızarınca fırından alınır. Ilınmış olan şerbet, bekletilmeden sıcak kadayıfın üzerine gezdirilir. Şerbetini çekince istenen şekilde kesilip süslenerek servis yapılır. Afiyet olsun!   



Hiç yorum yok: