26 Şubat 2022 Cumartesi

Portakallı Alt-Üst Kek

 


Annemin tarifi olan harika portakallı keki küçüklüğümden beri hep çok sevdim. Bu gördüğünüz tarif ise çıtayı farklı bir noktaya yükseltti. Hem görüntüsü ile, hem lezzeti ile bu keke herkesin bayılacağına eminim. Eğer bulma imkanınız varsa aynı tarifi kan portakalıyla denemenizi öneririm. Ben markette bulamadığım için normal portakallardan kullandım. Daha önce kan portakalıyla buna benzer bir tarif vermiştim. Bu linkten onun resmine ve tarifine de bakabilirsiniz. Ancak şimdiki tarifte kekin içinde daha çok portakal suyu var ve üzerine son aşamada gezdirilen sos lezzeti gerçekten çok artırıyor. 

Malzemeler:
1 portakal
100 gram toz şeker (5 dolu çorba kaşığı)
200 ml su (1 su bardağı)
Keki için:
3 yumurta
120 gram toz şeker (6 dolu çorba kaşığı)
80 ml sıvıyağ (1/2 su bardağı)
200 ml portakal suyu (1 su bardağı)
1 portakal kabuğu rendesi
200 gram un (1,5-2 su bardağı, tartamazsanız kontrollü ekleyin)
50 gram mısır nişastası (3 tepeleme çorba kaşığı)
1 paket vanilya
1 paket kabartma tozu
Sosu için:
200 ml. portakal suyu (1 su bardağı)
90 gram şeker (4-5 çorba kaşığı)

200 ml su ile 100 gram toz şekeri yayvan bir tencereye alıp ısıtmaya başlayın. İyi yıkanmış portakalı 2-3 mm kalınlığında dilimleyin ve kaynamaya başlayan şerbetin içine alın. 20-25 dakika kadar piştikten sonra altını kapatıp ılınmaya bırakın.

Keki için 3 yumurtayı 120 gram toz şeker ile çırpın. Sıvıyağı, portakal suyunu ve portakal kabuğu rendesini ekleyip tekrar çırpın. Unu, nişastayı, vanilyayı ve kabartma tozunu da ekleyip karıştırın. Tabanına yağlı kağıt serdiğiniz 24-26 cm çapındaki bir kelepçeli kalıbın yanlarını yağlayın. Şerbette pişirdiğiniz portakal dilimlerini kalıbın tabanına istediğiniz şekilde dizin. Hazırladığınız kek hamurunu kalıba yayın. 170 dereceye ayarladığınız soğuk fırına verip 35-40 dakika kızarana kadar pişirin. 

Sosu için 1 bardak portakal suyu ile 90 gram şekeri birkaç dakika kaynatın. Fırından aldıktan sonra 15 dakika kadar dinlendirdiğiniz keki servis tabağına çevirin. Ilınmış olan sosu kekin üzerine kaşıkla gezdirip her tarafının ıslanmasını sağlayın. Afiyet olsun!





Hiç yorum yok: