16 Mart 2020 Pazartesi

Cevizli Mini Ekmek


Ceviz ekmeğe çok yakışıyor. Bu mini ekmekler daha önce ekmek makinesinde yaptığım cevizli ekmek tarifiyle yapıldılar. Bu defa hamuru küçük parçalara bölüp şekillendirerek porsiyonluk olarak pişirdim. Tadı, görüntüsü, kokusu harikaydı. İşte tarifi:

Malzemeler: (240ml'lik bardak ölçüsüyle)
1+1/4 bardak ılık su
2 silme tatlı kaşığı tuz
2 çorba kaşığı toz şeker
2 çorba kaşığı zeytinyağı
3 bardak beyaz un
1/2 bardak kepekli un
2 tatlı kaşığı instant maya
1/2 cup iri doğranmış ceviz

Ilık suyu varsa stand mikserin yoğurma kabına alın. Üzerine tuz, şeker, zeytinyağı, beyaz ve kepekli unu ekleyin. Ek son mayayı da ekleyip hamur yoğurma kancası ile yoğurmaya başlayın. Hamuru 10 dakika kadar yoğurduktan sonra elinizle toparlayıp üzerini örterek ılık ortamda 15-20 dakika dinlendirin. Sonrasında doğranmış cevizleri ekleyip 7-8 dakika daha makinede yoğurun. Yoğurma işlemi tamamlanınca üzerini örterek ılık ortamda mayalanmaya bırakın. En az 1 saat ya da hamur 2 katına çıkana kadar mayalandırın. Mayalanmış hamuru tezgaha alıp 9-10 eşit bezeye ayırın. Her bir bezeyi yuvarlayarak şekillendirip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizin. 1 saat kadar da tepside mayalanmasını beklediğiniz ekmeklerinizi fırına vermeden önce üzerlerine keskin bir bıçakla çizik atın. 180 dereceye ayarlanmış fırında üzerleri iyice kızaran kadar 25-30 dakika pişirin. Pişen ekmeklerinizi tel ızgara üzerinde ve temiz bir bezle örterek ılınmaya bırakın. Afiyet olsun!

Not: Ekmek hamurunu elinizle de yoğurabilirsiniz fakat ekmek hamurları genelde uzun süreli yoğurma istediğinden yorucu olabilir. Tabi vaktiniz varsa hamur yoğurmak da ayrı bir keyif.




Hiç yorum yok: