24 Mayıs 2017 Çarşamba

Fırın Kalibrasyonu


Bugün sizlere tatlı-tuzlu herşeyimizi pişirdiğimiz fırınlarımızın ayarlarının doğruluğunu basitçe kontrol etmek için bir yöntem önereceğim. 

Özellikle kek, kurabiye gibi yiyecekleri pişirirken fırının doğru ayarda olması büyük önem taşıyor. Ama bazı fırınlar zamanla değişik nedenlerden ötürü hassasiyetlerini yitirebiliyorlar. Bu da pişirdiğimiz yiyeceklerin istediğimiz kıvamda olmasını engelleyebiliyor.

Ayarımızı kontrol etmeye başlamadan önce bilmemiz gereken ilk şey şekerin erime sıcaklığının 186 derece olduğudur. Sonrasında ihtiyacınız olan tek şey bir kaşık toz şeker ve bir parça alüminyum folyo. Öncelikle fırınınızı 175 dereceye ayarlayın. Bir parça alüminyum folyo üzerine bir tatlı kaşığı toz şeker dökün. Fırınınız ayarlamış olduğunuz ısıya geldiğinde folyo üzerine hazırladığınız şekeri bir tepsi içinde fırına yerleştirin. 10-15 dakika içinde şeker erimeye başlamazsa fırın ayarını 5 derece arttırın ve tekrar beklemeye başlayın. Şeker erimezse eridiği ısıyı bulana kadar ayarı 5'er derece arttırarak denemeye devam edin. Şekerin eridiği en düşük sıcaklık 186 derecedir. Eğer fırınınızın gösterdiği ayar farklı ise oraya çıkmaz kalemle küçük bir işaret koyarak 186 derecenin gerçekte olduğu yeri işaretleyebilirsiniz. 
Fırını 175 dereceye ilk ayarladığınızda şeker hemen erirse bu defa aynı şekilde ayarı 5 derece düşürüp tekrar yeni bir folyo üzerine hazırladığınız şekerle testi devam ettirin. Şekerin eridiği en düşük sıcaklık gerçekte 186 derecedir. 

Çok basit bir yöntem olan şeker testini mutlaka denemenizi öneririm. Belki de fırınınız düşündüğünüzden farklı çalışıyor olabilir. 

Hiç yorum yok: