22 Mart 2016 Salı

Limon Kremalı, Bezeli Tart


Bu tarifi instagramda Nuray hanım'ın sayfasında görünce hemen denemek istedim. Kurstaki arkadaşlarıma yaptım bugün ve herkes çoook beğendi. Hazırlaması çok zahmetli değil. Bir gün önceden yapılıp soğutulursa daha da iyi olacağını düşünüyorum. Biz fazla bekletemedik ama ona rağmen çok güzeldi. Nuray hanıma teşekkür ediyorum. Bu ve benzeri güzel tariflerini instagramda @nisikn adı altında takip etmenizi öneririm.

Malzemeler:
Limon Kreması için:
4 limon kabuğu rendesi
4 limon suyu
100 gr tereyağı
150 gr toz şeker
4 yumurta
Hamuru için:
250 gr un
125 gr tereyağı
1/2 bardak pudra şekeri
2 yumurta sarısı
1 çorba kaşığı bal
1 paket vanilya
1/2 paket kabartma tozu
Bezeleri için:
3 yumurta akı
1 fiske tuz
3/4 bardak pudra şekeri
1 paket vanilya

Öncelikle limon kremasını hazırlamakla başlayın. Yumurtalar dışındaki tüm krema malzemesini bir kaba alıp benmari usulü eritin. (Kaynamakta olan su dolu bir tencerenin üzerine suya değmeyecek şekilde oturttuğunuz bir kapta karıştırarak eritin.) 4 yumurtayı ayrı bir yerde hafifçe çırptıktan sonra azar azar karışıma ekleyin ve kıvam alana kadar pişirmeye devam edin. Kıvam aldığında kenara alıp soğumaya bırakın.
Tart hamuru için yumuşak tereyağını ve pudra şekerini karıştırın. Diğer malzemeleri de ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Buzdolabında streçe sarılı olarak en az yarım saat dinlendirdiğiniz hamuru iki kat yağlı kağıt arasında 26 cm'lik tart kalıbına uyacak büyüklükte açın. Açtığınız hamuru yağlanmış kalıba kenarlarını da yukarı kaldırarak yerleştirin. Hamura çatalla delikler açın. Üzerine yağlı kağıt serip ağırlık(fasulye, nohut, vb) koyarak 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 10-15 dakika pişirin. Fırından alıp soğumaya bırakın.
Bezeleri hazırlamak için temiz bir çırpma kabına yumurta aklarını alın. (Kabın ve çırpıcının uçlarının tamamen yağdan arınmış olması çok önemli. Ayrıca yumurta aklarına kesinlikle sarısından karışmamalı) Üzerine 1 fiske tuz atıp çırpıcı ile yüksek devirde iyice beyazlaşana kadar çırpın. Yavaş yavaş pudra şekerini ve vanilyayı ekleyerek çırpmaya devam edin. Yumurta akları tamamen beyazlaşıp kesinlikle kaptan akmayacak kadar katılaşmış olmalı.
Soğuyan tart tabanının üzerine limon kremasını yayın ve üzerini düzeltin. Çırpılmış yumurta aklarını bir sıkma poşetine alıp dilediğiniz uçla, istediğiniz şekilde tartın üzerine sıkarak süsleyin. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzerleri kızarana kadar pişirin. Fırının başından çok ayrılmayın çünkü bir kaç dakika içinde kızarıyor. Fırından alıp ılıttığınız tartı buzdolabında soğuttuktan sonra servis yapın. Afiyet olsun!


Hiç yorum yok: