28 Ağustos 2015 Cuma

Coca-Cola Keki


Science&Cooking kursumda bu haftaki ödevlerimizden biri bu Coca-Cola'lı kekti. Ben bu kekin içinde kaç mol karbondioksit olduğunu, bununla ne miktarda hava baloncuğu oluşturabileceğimi hesaplarken, denemek isteyenler olabilir diye tarifi de bloga ekleyeyim dedim. Oldukça tatlı ama çok da lezzetli ve yumuşacık dokusu olan bir kek oldu bu. 

Malzemeler:
240 ml Coca-Cola (1+1/4 bardak)
1/2 cup buttermilk (Türkiye'de buttermilk bulunmadığı için 120 ml süte 1 tatlı kaşığı limon suyu ekleyip 15 dakika kadar oda ısısında bekleterek evde kendiniz buttermilk hazırlayabilirsiniz.)
225 gr oda sıcaklığında tereyağı
2 bardak toz şeker 
2 büyük yumurta
1 paket vanilya
2,5 bardak un
3 çorba kaşığı kakao
1 tatlı kaşığı karbonat
1,5 bardak mini marshmallow (Ben büyükleri fındık kadar keserek küçülttüm)
Sosu için:
1/2 bardak Coca-Cola
110 gr tereyağı
3 kaşık kakao
450 gr pudra şekeri
1 paket vanilya
Üzeri için:
1 bardak kıyılmış ceviz

Coca-Cola ile hazırlamış olduğunuz buttermilk'i bir kaba alıp kenarda bekletin. Unu, kakaoyu, karbonatı ve vanilyayı da ayrı bir yerde karıştırıp bekletin. Tereyağını krema kıvamına gelene kadar mikserle çırpın. Toz şekeri azar azar ekleyip bir yandan çırpmaya devam edin. Yumurtaları da ekleyip karıştırın. Unlu kuru karışımınızın 1/3'ünü ekleyip karıştırın, Coca-Cola'lı sıvı karışımın yarısını ekleyip karıştırın. Tekrar kuru karışımın 1/3'ünü, sıvı karışımın kalanını ve en son kuru karışımın kalanını ekleyip düşük hızda kısa süre karıştırın. Marshmallowları ekleyip bir kaşıkla karıştırın ve önceden yağlanmış büyük boy kare Borcam'a dökün. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 30-35 dakika kadar pişirdikten sonra fırından alıp 10 dakika kadar oda sıcaklığında soğumaya bırakın. Bu arada sosunuzu hazırlayın. Sos için Coca-Cola, tereyağı ve kakaoyu küçük bir tencereye alıp kaynayana kadar karıştırın. Kaynamaya başladığında ocaktan alıp pudra şekeri ve vanilyayı ekleyerek tel çırpıcı ile iyice karıştırın. Hazırladığınız sosu fırından çıkıp 10 dakika dinlenmiş olan kekinizin üzerine bekletmeden dökün. Ceviz ile süsleyip iyice ılındıktan sonra servis yapın. Afiyet olsun!



Önemli notlar:
Sosunuzu önceden hazırlamayın. Çok kısa sürede hazırlanıyor zaten ve kekin üzerine bekletmeden dökülmeli.
Kek hamurunu hazırlarken tereyağının baştan iyi çırpılması ve kuru ve sıvı malzemelerin sırayla azar azar eklenmeleri kekin kıvamı açısından önemli. Aksi halde undaki gluten fazlasıyla açığa çıkıp keke ekmeksi bir doku ve görünüm verebilir.   




Hiç yorum yok: