19 Mayıs 2015 Salı

Evde Kefir Yapımı


Evde kefir yapmak çok çok kolay. 2 yıl önce sevgili arkadaşım Vera'nın verdiği maya ile kefir yapmaya başladım. Her gün 1/2 lt kefir yapıp günlük olarak tüketiyoruz. Her gün 5 dakikanızı ayırarak evde kendi kefirinizi yapabilirsiniz. Üstelik mayanız 1 haftada yaklaşık 2 katı büyüklüğe ulaşacak ve çevrenizdekilerle de paylaşabileceksiniz. 
Öncelikle maya bulmanız gerekiyor. Bunu bazı marketlerden ya da çevrenizde kefir mayalayan birileri varsa onlardan temin edebilirsiniz. Kefir mayası karnabahar görünümlü sürekli büyüyen canlı bir organizmadır. 
1 çorba kaşığı kefir mayasını cam kavanoza ya da sıkı kapaklı plastik bir kaba alın. Üzerine 1/2 ila 1 lt kadar süt ilave edin. Ağzını kapatıp mutfak tezgahında herhangi bir yere koyun. Günlük süt yada kutu süt kullanabilirsiniz. Sütünüzün sıcaklığı da önemli değil. Buzdolabından ya da oda sıcaklığındaki sütü kullanabilirsiniz. 24 saat sonra kavanozunuzdaki süt kefire dönüşmüş olacak. Metal olmayan herhangi bir süzgeçten süzerek kefirinizi bardaklara alabilirsiniz. Süzgeçte kalan mayayı ise tekrar kavanoza alıp üzerine süt ekleyip ağzını kapatın. Ertesi gün tekrar kefiriniz hazır olacaktır. Püf noktası mayaya kesinlikle metal kaşık yada süzgeç değdirmemek. 
Birkaç günde bir temiz su ile süzgeçte kalan mayanızı yıkayabilirsiniz. Mayanız bir haftada yaklaşık iki katına çıkacaktır. Fazla mayanızı çevrenizdekilerle paylaşabilir ya da üzerine biraz su ekledikten sonra kapaklı bir kapta derin dondurucuda aylarca saklayabilirsiniz. Kefir yapımına birkaç gün ara vermek isterseniz yıkadığınız mayanın üzerini geçecek kadar su ilave edip buzdolabında saklayabilirsiniz. Derin dondurucudaki mayanızı tekrar kullanmak istediğinizde öncelikle buzdolabının alt kısmına indirip kendi kendine çözülmesini bekleyin. Ertesi gün suyunu süzüp üzerini biraz geçecek kadar süt ilave edin. 1-2 gün bu şekilde mayanın beslenmesini sağladıktan sonra artık normal şekilde kefirinizi mayalamaya devam edebilirsiniz. Mayanın canlı bir organizma olduğunu unutmayın ve ona iyi davranın. Bu şekilde uzun yıllar aynı maya ile kefir yapmaya devam edebilirsiniz. Afiyet olsun! 







Hiç yorum yok: