15 Mart 2017 Çarşamba

Mimoza Pastası (Torta Mimosa)


Mimoza pastası İtalya'da genelde 8 Mart kadınlar günü yapılan bir pasta. Kadınlar gününde mimoza çiçekleri hediye edildiği için bu çiçeklere uygun olarak mimoza pastası yaparlar. Ben de uzun zamandır mimoza pastasını denemek istiyordum, ancak bu yıl fırsat oldu. İçinde bol yumurta olmasına rağmen hafif ve lezzetli bir pasta. Farklı bir tarif istediğinizde deneyebilirsiniz. 

Malzemeler:
1 tane pandispanya için: 
6 yumurta
160 gr toz şeker
180 gr un
1 çay kaşığı kabartma tozu 
Kreması için:
500 ml süt
3 yumurta sarısı 
50 gr mısır nişastası 
120 gr toz şeker 
1 paket vanilya
1 limon kabuğu rendesi
1 kutu krema (200 ml, buzdolabında soğutulmuş olacak)
Islatmak için:
120 ml su
50 ml portakal suyu
1 kaşık toz şeker
Araları için:
2 adet muz

Bu pastayı yapmak için öncelikle 2 adet pandispanya yapmamız gerekiyor. Yukarıdaki ölçüler 20-22 cm çapındaki bir kalıba 1 tane pandispanya yapmak için gerekli malzemeler. Öncelikle yumurtaları toz şekerle birlikte çırpma kabına alarak mikserin en yüksek devrinde rengi açılıp kabarana kadar çırpıyoruz. Elenmiş unu ve kabartma tozunu ekleyip fazlaca çırpmadan hepsini karıştırıyoruz ve yağlanmış yuvarlak kalıba yayarak 170 dereceye ayarlanmış fırında hafifçe kızarana kadar pişiriyoruz. Kürdanla kontrol edip içinin de piştiğinden emin olunca pandispanyayı fırından alıp ılınmaya bırakıyoruz. Aynı malzemeleri kullanarak 2. bir pandispanya daha yapıyoruz. Pandispanyalar ılınırken kremayı hazırlamaya başlıyoruz. 
Pastacı kremasını hazırlamak için sütü, vanilyayı da ekleyerek kaynamayacak şekilde ısıtıyoruz. Ocaktan alınca içine limon kabuğu rendesini ekliyoruz. Ayrı bir çırpma kabında yumurtaları, toz şeker ile rengi açılana dek çırpıyoruz ve nişastayı ekleyerek çırpmaya devam ediyoruz. Sütü ip gibi azar azar akıtarak ve bir yandan da çırpmaya devam ederek yumurtalı karışıma ekliyoruz. Daha sonra karıştırdığımız bu malzemeyi tekrar tencereye alıp ocakta sürekli karıştırarak kıvam alana dek pişiriyoruz. Üzeri göz göz olunca ocaktan alıp ılınmaya bırakıyoruz. Buzdolabında soğuttuğumuz kremayı kıvam alana kadar mikserle çırpıp ılınan karışıma ekliyoruz ve hepsini birlikte çırparak homojen ve pürüzsüz bir diplomat krema elde ediyoruz. 
Pastayı ıslatmak için sıcak suya toz şekeri ekleyip karıştırarak eritiyoruz ve portakal suyunu ilave edip karıştırıyoruz.
Sıra geldi pastayı hazırlamaya... Pandispanyaları alıp, yanlarını ve üzerlerindeki kızarmış tabakayı bir bıçak yardımıyla sıyırıyoruz. İlk pandispanyayı 3 kat olacak şekilde kesip hazırlıyoruz. İlk katı servis tabağına yerleştirip ıslatmak için hazırladığımız karışımın 1/3'üyle ıslatıyoruz. Önceden hazırladığımız kremanın 1/3'ünü yayıp dilimlenmiş muzları kremanın üzerine yerleştiriyoruz. Pandispanyanın ikinci katını yerleştirip aynı şekilde ıslattıktan sonra kremasını yayıyor ve muzları diziyoruz. Son kat pandispanyayı yerleştirip ıslattıktan sonra pastanın tamamını kalan krema ile kaplıyoruz. Hazırladığımız ikinci pandispanyayı önce şeritler halinde dilimleyip sonrasında küp küp doğruyoruz. Bu minik küplerle pastanın tamamını kaplayıp pastayı buzdolabında soğutuyoruz. Dilimleyerek servis yapıyoruz. Afiyet olsun! 

1 yorum:

Özgen dedi ki...

Ellerine sağlık güzel bir pastaymış ama o kadar yumurtaya gerek var mı bilemedim nerdeyse 1 koli sevgiler