28 Şubat 2016 Pazar

Bolonez Soslu Ispanaklı Taze Lazanya


Lazanya hamurunu hazır almak yerine evde yapsam nasıl olur diye düşündüm ve işte karşınızda ıspanaklı taze hamuruyla bolonez soslu lazanyam! Gerçekten nefis bir lezzet oldu. Hem görünümü, hem tadıyla bizden tam not aldı. İşte tarifim:

Malzemeler:
Lazanya Hamuru İçin:
300 gr. un
2 yumurta
60 gr ıspanak püresi
1 kaşık zeytinyağı
1-2 fiske tuz
Bolonez Sos İçin:
350 gr. kıyma
1 orta boy soğan
2-3 diş sarımsak
1 orta boy havuç
1 kavanoz mantar
3 orta boy domates
Tuz, karabiber
Beşamel Sos için:
3 kaşık un
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 lt. süt
Tuz, isteğe göre muskat rendesi
Araları ve Üzeri İçin:
Rendelenmiş parmesan

Lazanya hamurunu hazırlamak için öncelikle yıkanıp sapları ayrılmış ıspanak yapraklarını 1-2 kaşık su ile el blenderinden geçirip püre haline getirin. Unu yoğurma kabına alıp ortasını havuz şeklinde açın. Oda sıcaklığındaki yumurtaları, ıspanak püresini, zeytinyağını ve tuzu ekleyip kenarlardan azar azar un alarak hamur oluşturun. Hazırladığınız hamuru en az 10 dakika boyunca yoğurup sonrasında üzerini streç filmle örtün ve 1/2 saat dinlendirin. Daha sonra hamurdan bezeler alın ve 1mm kalınlığında açıp kullanacağınız fırın kabı ölçülerine göre 4 kat oluşturacak şekilde kesin. (Ben makarna makinemin 2 no'lu kalınlığını kullandım.) 
Bolonez sos için soğanı ve sarımsakları incecik kıyıp az zeytinyağında soteleyin. Rendelenmiş havucu ekleyip biraz da birlikte soteleyin. Kıymayı ekleyip kavurun. Sonrasında süzülmüş mantarları ekleyip karıştırın. En son küp doğranmış domatesleri ve baharatlarını ekleyin ve fazla suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirin. 
Beşamel sos için sıvıyağı tencereye alın. Unu ekleyip tel çırpıcı ile hızlıca karıştırarak unu pembeleştirin. Sütü azar azar çırpmaya devam ederek ekleyin. Sürekli çırparak sosu pişirin. Kıvam almaya başlayınca tuzu ve muskat rendesini ekleyip ocaktan alın. 
Lazanyayı hazırlamak için ben büyük boy kare Borcam kullandım. Öncelikle beşamel sostan 1 kepçe alıp fırın kabınızın tabanına yayın. Üzerine ıspanaklı lazanya dilimlerinden yerleştirin. Lazanyaların üzerine bolonez sosun 1/4'ünü yayın. Bolonez sosun üzerine beşamelden yayın. Onun üzerine parmesan rendesi serpip ikinci kat lazanyaları yerleştirin. Bolonez, beşamel, parmesan, lazanya sırasıyla dizerek tüm malzeme bitip 4 katlı lazanyanız oluşana kadar devam edin. En üstte beşamel ve parmesan rendesi olacak. 200 derecede önceden ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık 20 dakika pişirin. Dilimleyerek servis yapın. Afiyet olsun! 


Hiç yorum yok: